Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Виїзне засідання Комітету 16 квітня 2024 року у місті Чернівці

38 Фото

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

27 вересня 2023, 09:30

Іванна Климпуш-Цинцадзе італійцям: «Нам треба залишатися мобілізованими для перемоги у цій війні»

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе взяла участь у конференції «Україна в Європейському союзі: час діяти», що відбулася в Сенаті Італії. Ця подія організована Посольством Республіки Польща в Римі, Посольством України в Римі, Сенатором Джуліо Терці ді Сант’Агата та Представництвом Європейської Комісії в Італії.

Іванна Климпуш-Цинцадзе подякувала Ітаілї, її урядам та народу за віддану підтримку України. Вона відзначила тектонічний зсув у політиці Італії щодо України, який відбувся після повномасштабного вторгнення РФ. «Зараз важливо забезпечити єдність довкола України: стояти з Україною стільки, скільки буде потрібно, до перемоги. Підтримувати Україну у трансформаціях, які необхідні для досягнення стратегічних цілей — членства в ЄС та НАТО, а також допомагати у відбудові та реконструкції України після війни. Бо це інтерес не тільки України, а й усіх європейських держав», — сказала голова Комітету.

Вона зауважила, що зараз Україна завершує виконання семи вимог, що супроводжували надання кандидатського статусу. «Ми очікуємо на позитивну оцінку та позитивний висновок Єврокомісії за результатами виконання семи вимог. А далі сподіваємось на рішення країн-членів ЄС, їхню політичну волю — зробити наступний крок і відкрити перемовини про членство вже цьогоріч», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе. Вона зазначила, що позитивне рішення про відкриття переговорів про членство притягне додаткову увагу до України з боку європейських партнерів. Це важливо з точки зору зміцнення інституцій та здійснення того великого обсягу роботи, який необхідний для трансформації країни відповідно до вимог ЄС.

Голова Комітету наголосила, що, зважаючи на цей обсяг роботи, усім гілкам влади всередині України варто реалістично зважувати часові рамки приєднання до ЄС, без зайвого популізму і завищених очікувань. Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила, що попри воєнний стан Україна не має втратити тих надбань, яких вже досягла на шляху демократичних перетворень, зокрема децентралізацію та свободу слова: «Сподіваюся наші партнери з ЄС підтримають нас своїми знаннями, досвідом, експертизою, а також засвоєними уроками, щоби ми могли уникнути тих помилок, яких на цьому шляху припускалися країни до нас».

Щодо відбудови України голова Комітету відзначила важливість створення «Ukraine facility»  — механізму, який передбачає акумулювати 50 млрд євро протягом чотирьох років на підтримку України. Водночас, Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила, що потреби нашої держави у відновленні значно перевищують цю суму. «Коли йдеться про те, що «Ukraine facility» має допомогти Україні у післявоєнній відбудові, є, мабуть, не повне розуміння обсягів завданих збитків та обсягів відбудови. Росія, на жаль, робить усе можливе, щоби стерти нас із землі, залишаючи по собі випалену і нашпиговану вибухівкою пустелю. Тому це ще одне важке завдання на додаток до звільнення і відбудови — очищення нашої землі від мін», — зауважила голова Комітету.

Вона наполягла, що зараз не час втомлюватися від підтримки України. «Нам треба тримати себе і свої суспільства мобілізованими для перемоги у цій війні та забезпечення того, щоби демократичний простір свободи і процвітання розширився на ті країни, які цього прагнуть і захищають цінності вільного світу. Сподіваюся, Україну в ЄС сприйматимуть не лише, як державу, що потребує підтримки, а й як державу, що зробить ЄС сильнішим економічно, геополітично та ціннісно», — підсумувала Іванна Климпуш-Цинцадзе.