Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

15-те засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

19 Фото

24 березня 2023, 08:28

«Ми хочемо побачити створення Спеціального міжнародного трибуналу, який притягне Путіна до відповідальності», — Іванна Климпуш-Цинцадзе

Про це Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС заявила під час інтерв'ю німецькому мовнику Deutsche Welle. Іванна Климпуш-Цинцадзе вважає, що ордер Міжнародного кримінального суду на арешт російського президента Путіна є лише початком у процесі встановлення справедливості: «Ми на сьогодні маємо 14 тисяч задокументованих випадків примусової депортації українських дітей. Маємо докласти всіх зусиль — на рівні міжнародних організацій, неурядових активістів, усіх, хто може допомогти — повернути українських дітей додому. Тому що це не лише воєнний злочин. Це акт геноциду проти українського народу — ця депортація, викрадення українських дітей із їхніх українських сімей…. Ми хочемо бути впевнені, що Путін і вся його когорта буде притягнута до відповідальності».

Вона додала, що всі, хто скоював воєнні злочини на території України, мають бути покарані. Також має бути створено Спеціальний міжнародний трибунал, який притягне російського очільника Путіна до відповідальності за скоєння злочину агресії, що неможливо зробити в рамках компетенції Міжнародного кримінального суду. «Ми також сподіваємось, що всі країни-члени Римського статуту поставляться серйозно до ордера на арешт Путіна і, як ми уже почули від німецького міністра юстиції, Путін буде обмежений у міжнародному пересуванні. І цей ордер змусить подумати двічі тих, хто продовжує підтримувати рішення Путіна у цій війні», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Голова Комітету з  питань інтеграції України до ЄС наголосила, що зараз критично важливо гарантувати дуже швидкі, ефективні постачання тієї зброї, яка уже була обіцяна Україні. Це дасть українцям, на додаток до сміливості та відваги, реальні інструменти, щоб, по-перше, захистити свою землю, по-друге, звільнити її: «Ми не можемо досягти цього без підтримки наших західних партнерів. І це може бути реалізовано лише через розуміння, що кожен наш партнер — і на рівні політичних еліт, і на рівні суспільства, буде свідомий тих ризиків, які Росія становить і для них. Бо йдеться не лише про Україну. Йдеться про міжнародний порядок. Ідеться про спробу РФ встановити абсолютно іншу модель порядку, де з допомогою сили можна змінити міжнародні кордони, де панує безкарність за скоєні злочини. Усвідомлення цього — ключ до тривалої підтримки Заходу і тієї підтримки, якої ми потребуємо зараз».

Щодо європейської інтеграції України голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС переконана, що важливо чесно комунікувати це питання із суспільством. Не плекати нереалістичних мрій про надшвидке членство в ЄС, а зосередитися на покроковій роботі: «Водночас, вважаю амбіційною і реалістичною метою відкриття переговорів про вступ до ЄС уже наприкінці цього року. І на цьому нам потрібно зосередити свої зусилля. І ми маємо виконати свою домашню роботу для цього. Але, впевнена, що трансформації на шляху України до ЄС гарантують перетворення на краще».

Іванна Климпуш-Цинцадзе висловила впевненість, що сміливість і неймовірна здатність до мобілізації українського суспільства буде і далі мати підтримку Заходу, і ця підтримка буде оперативною і вчасною: «Щоби ми отримали інструменти захистити себе і звільнити свою землю». Вона також упевнена, що війна закінчиться перемогою України.

Дивитися інтерв’ю: https://bit.ly/3FGPMiU