Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

15-те засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

19 Фото

23 лютого 2023, 18:00

«Це реалістична мета — почати переговори про вступ до ЄС вже наприкінці цього року», – Іванна Климпуш-Цинцадзе

На цьому голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС наголосила під час брифінгу «Україна через рік після вторгнення Росії: оновлення та стратегічні перспективи». Його організувала Німецька рада з міжнародних відносин (DGAP).

Іванна Климпуш-Цинцадзе зауважила, що отримання Україною статусу кандидатки на вступ до Євросоюзу — це шанс, який не можна змарнувати. Всі можливості, які дає цей статус, варто використовувати на повну. «Зараз варто зосередитися на виконанні семи умов, які Україна отримала разом із кандидатським статусом. Ми досягли певного прогресу у деяких сферах, але ми все ще в процесі. У нас є час перед остаточним підсумковим оцінюванням, яке заплановане на осінь цього року. Ми маємо виконати свою роботу на 110%. Бо скепсис в ЄС щодо швидкого шляху України все ще присутній. Тому ми маємо працювати на 110%. Але я вірю, що це реалістична мета — почати переговори про вступ до ЄС вже наприкінці цього року», — сказала голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС.

Водночас вона наголосила, що має застереження щодо заяв українських посадовців, які стверджують, що Україна зможе стати членом ЄС упродовж двох років: «Вважаю, що треба бути реалістами і не плекати завищених очікувань. Бо це може обернутися внутрішнім розчаруванням в Україні».

Іванна Климпуш-Цинцадзе також закликала європейських партнерів разом з Україною вже зараз працювати над тим, щоб після закінчення війни Україна стала членом НАТО. «Це критично важливо для збереження сталого миру на європейському континенті і у світі загалом. Це питання має бути на порядку денному європейських держав, і ми сподіваємось на підтримку наших колег», — наголосила голова Комітету.

Щодо збройної підтримки Заходу Іванна Климпуш-Цинцадзе подякувала за постійну і сталу допомогу Україні. Водночас зауважила, що наразі Україна отримує ту кількість зброї, яка дозволяє не програти війну. Але щоб планувати контрнаступ — потрібно більше: «Мене непокоїть, що ми місяцями не могли домогтися надання Україні танків. Від політичного рішення до реального надходження цієї зброї в Україну проходить чимало часу. І це дуже небезпечна тенденція, бо цей час критично цінний для України. Політичних рішень недостатньо. Здається, головний дипломат ЄС сказав, що це добре, що Україна отримує так багато оплесків. Але було б краще, якби вона отримала більше боєприпасів».

Іванна Климпуш-Цинцадзе впевнена, що весь цивілізований світ має зробити так, аби Росія була переможена, покарана і ослаблена. Тільки так можна буде гарантувати стійкий мир.