Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

15-те засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

19 Фото

Виїздне засідання Комітету 5-6 травня 2023 року

41 Фото

Робочі зустрічі в Італії складі міжпарламентської мережі United for Ukraine

4 Фото

18 січня 2023, 16:08

Комітет підтримав проєкти звернень Верховної Ради до іноземних держав із закликом посилити санкції проти РФ

Комітет з питань інтеграції України до ЄС на засіданні 18 січня розглянув проєкт Постанови №8337 про Звернення Верховної Ради України до Європейської Комісії, Європарламенту, Ради ЄС, Світової організації торгівлі, урядів та парламентів іноземних держав. У цій постанові Парламент України закликає встановити санкцій на імпорт російської і білоруської деревини та продуктів з неї, російської риби та морепродуктів, заборони на експорт устаткування та його компонентів, а також недопустимості діяльності на території Російської Федерації систем міжнародної екологічної сертифікації. Автори проєкту постанови у пояснювальній записці до неї зазначають, що протягом 2022 року ЄС, Японія, Швейцарія та інші країни встановили обмеження на імпорт російської і білоруської деревини та продуктів з неї. Однак запроваджені санкції є неповними та залишають можливість обходити їх за допомогою різних механізмів, зокрема через треті країни. Така ж ситуація склалася довкола російської риби та морепродуктів. Обсяг експорту такої продукції складає близько 4 мільярдів доларів США щорічно. Однак встановлені різними країнами санкції щодо імпорту риби та морепродуктів мають ті самі недоліки, що й санкції щодо продукції з деревини. Відтак, у звернені українські депутати закликають розширити ці санкції. Комітет ухвалив ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді ухвалити проєкт закону за основу та в цілому з урахуванням редакційних правок Комітету.

 Також на засіданні Комітет розглянув та ухвалив рішення щодо таких законопроєктів:

Проєкт Постанови №8338 про Звернення Верховної Ради України до ООН, Європарламенту, ПАРЄ, Парламентської Асамблеї НАТО, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї ГУАМ, Міжпарламентської Асамблеї Асоціацій держав Південно-Східної Азії, національних парламентів держав світу щодо засудження злочинів проти довкілля, скоєних Російською Федерацією на території України. Також постанова закликає сприяти подоланню наслідків злочинів проти довкілля, відновлювати екосистему України під час війни та у післявоєнний час, забезпечити компенсацію шкоди довкіллю та втрати екосистемних послуг, а також створити глобальну платформу для оцінки збитків, завданих клімату та довкіллю внаслідок війни. Комітет вирішив підтримати законопроєкт та рекомендувати Головному комітету внести його на розгляд Верховної Ради України для ухвалення за основу та в цілому.

Проєкт Постанови №8335 про Заяву Верховної Ради України про посягання російської федерації на державність України з метою її знищення. «Продовжуючи агресивну війну проти України російська федерація, всупереч міжнародному праву, застосовує силу й тим самим вчиняє безпрецедентні в новітній історії злочинні дії з метою насильницького знищення Української нації та її Держави-первинного члена ООН», вказано у пояснювальній записці до проєкту постанови. Ухвалення Постанови, впевнені її автори, дозволить донести до ООН, Європейського Парламенту, ПАРЄ, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, ПА НАТО, урядів та парламентів іноземних держав позицію Верховної Ради України щодо необхідності визнання міжнародним злочином дій російської федерації, спрямованих на насильницьке позбавлення суверенітету та державності України, геноцид Українського народу, а також злочинів проти людяності та воєнних злочинів на території України. Комітет вирішив підтримати законопроєкт та рекомендувати Головному комітету внести його на розгляд Верховної Ради України для прийняття за основу та в цілому.

Проєкт Закону №8340 про державне регулювання сфери захисту рослин. Законопроєкт пропонує консолідувати Закони України «Про захист рослин», «Про карантин рослин» і частину Закону України «Про пестициди та агрохімікати» в один закон. Також імплементувати в українське законодавство 17 актів ЄС у цій сфері. Проєкт Закону не суперечить міжнародно-правовим зобов’язанням України та праву ЄС.

Проєкт Закону №7731 про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо встановлення додаткових підстав розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця та деяких інших питань. Проєкт пропонує визначити на законодавчому рівні додаткові підстави розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця за таких умови вчинення працівником, який працює на об'єктах державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави та об’єктах критичної інфраструктури, дій або бездіяльності, які можуть сприяти державі-агресору. Комітет ухвалив висновок, що у запропонованій редакції законопроєкт не відповідає цілям Угоди про асоціацію та праву Європейського Союзу. 

Комітет також провів додаткову експертизу законопроєктів до ІІ читання.

Зокрема, проєкту Закону №6134 про захист прав споживачів. За висновком Комітету, цей проєкт Закону, підготовлений до другого читання, частково відповідає міжнародно-правовим зобов’язанням України в сфері європейської інтеграції, а частково суперечить праву ЄС та потребує суттєвого доопрацювання з метою приведення у відповідність до зазначених положень актів права ЄС та потребує експертного висновку Антимонопольного комітету України з метою оцінки впливу на конкуренцію на ринку освітніх послуг.

Та проєкту Закону №4532 про внесення змін до Митного кодексу України щодо розширення повноважень приватних виконавців на примусове виконання постанов про накладення штрафу за порушення митних правил. Комітет ухвалив висновок, що положення проєкту закону відповідають міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції.