Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

15-те засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

19 Фото

Виїздне засідання Комітету 5-6 травня 2023 року

41 Фото

Робочі зустрічі в Італії складі міжпарламентської мережі United for Ukraine

4 Фото

12 січня 2023, 09:28

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Єдиною гарантією безпеки для України у майбутньому є членство в НАТО»

Про це голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС говорила в ході зустрічі з канцлером Міністерства закордонних справ Естонії Йонатаном Всевіовом.

Іванна Климпуш-Цинцадзе подякувала Естонії за все, що країна зараз робить, щоб допомогти Україні. Вона зазначила, що від результату війни Росії проти України залежить не лише безпека в регіоні, а й міжнародна безпека загалом: «Якщо Росії дозволити отримати навіть найменшу частину нашої території в результаті цієї війни — це означатиме, що світ надалі змінюватиметься грубою силою. І є багато країн, які зараз уважно спостерігають, як розвиваються події в Україні. І як вони будуть надалі поводитися зі своїми сусідами. Для нас же ця війна екзистенційна».

Голова Комітету зазначила, що Естонія сьогодні — лідерка у наданні допомоги Україні: «Ми вдячні уряду країни, а також неурядовим організаціям за допомогу Україні. Ми зараз усі волонтери. І я рада, що нещодавно мала змогу скоординувати естонські і українські організації, які проводять тренінг із зупинки крові в Україні».

Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила, що дуже важливо з допомогою Естонії пояснювати усім міжнародним партнерам, що допомога Україні має бути посилена. «Ми сподіваємось, що результатом наступної зустрічі наших союзників у форматі Рамштайн буде можливість нарешті розірвати це зачароване коло і надати сучасні танки Україні. Я також вірю, що зрештою Україні нададуть західні винищувачі. Проблема в тому, що ми мали почати навчання українських пілотів уже давно. Бо йдеться про життя наших людей, про найкращих українців, які зараз помирають за свою країну», — сказала вона. Іванна Климпуш-Цинцадзе наполягла, що лише військова поразка Росії та її покарання принесе стійкий мир у майбутньому. Також голова Комітету переконана, що єдиною гарантією безпеки для України у майбутньому є членство в НАТО. «На даний момент було б доречно пріоритезувати разом з нашими партнерами в альянсі, що має бути зроблено. Навіть в умовах війни. До України, після завершення війни, має бути застосована та сама процедура щодо приєднання, як і до Швеції та Фінляндії. У наближенні до військових стандартів ми уже продемонстрували гігантський поступ. Однак багато ще має бути зроблено з політичної сторони, зі сторони правової та управління сектором безпеки», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Щодо євроінтеграційного поступу України голова Комітету переконана, що Україна має використати час, коли в Єврокомісії головує Урсула фон дер Ляєн, а в Європейській Раді Шарль Мішель, бо для обох цих лідерів підтримка України вже стала особистою історією. Водночас, Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила, що увага з боку європейських партнерів до України є великою, як ніколи: «Україну зараз розглядають під лупою, як країну-кандидатку на вступ до ЄС. І це не моя позиція, як представниці опозиції. Ідеться про збереження довіри з боку наших європейських партнерів. Багато вже було зроблено. Але зараз є більше декларацій, ніж потрібно. А потрібно більше копіткої роботи, часом нудної, не такої цікавої для комунікації, але дуже потрібної для досягнення євроінтеграційних цілей».
Голова Комітету згадала про закон про медіа, який парламент ухвалив нещодавно, рапортуючи, що ще одну з умов Єврокомісії виконано. Однак, цей закон, за її словами, не повністю враховує аудіовізуальну Директиву в ЄС. Тому варто бути обережнішими у заявах і більш чіткими у діях, вважає голова Комітету. Те саме стосується і закону про Конституційний суд. До нього Венеційська комісія вже висловила зауваження, зокрема, щодо процедури добору кандидатів на посаду суддів КСУ, включаючи склад та правила ухвалення рішень у Консультативній групі експертів.

Іванна Климпуш-Цинцадзе також вважає, що раннє оцінювання з боку європейських партнерів щодо виконання Україною семи потрібних вимог допоможе Україні виправити помилки, щоб якісно завершити роботу до осені. Саме на осінь 2023 року запланований  остаточний звіт Єврокомісії щодо виконання Україною необхідних умов.

Йонатан Всевіов, зі свого боку, запевнив, що Естонія підтримуватиме Україну стільки, скільки буде потрібно. Він наголосив, що важливо зробити кошт цієї війни для Росії надзвичайно високим. І не лише фінансово, через санкції та економічний тиск. Росія, за його словами, має бути притягнена до відповідальності за всі злочини, скоєні в Україні. В тому числі, за злочин агресії.