Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

15-те засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

19 Фото

Виїздне засідання Комітету 5-6 травня 2023 року

41 Фото

Робочі зустрічі в Італії складі міжпарламентської мережі United for Ukraine

4 Фото

11 січня 2023, 16:01

Комітет розглянув законопроєкт, який пропонує дозволити підприємницьку діяльність домогосподарств без реєстрації фізичної особи

Комітет з питань інтеграції України до ЄС на засіданні 11 січня розглянув проєкт Закону №8143  про свободу підприємницької (економічної) діяльності домогосподарств. Документ пропонує здійснювати підприємницьку діяльність домогосподарством без реєстрації фізичної особи-підприємця за умови: подання річної податкової декларації домогосподарства; ведення такої підприємницької (економічної) діяльності лише членами домогосподарства; річний дохід від економічної діяльності домогосподарства не повинен перевищувати 8 мільйонів гривень.

До видів підприємницької діяльності, що пропонується дозволити здійснювати без реєстрації фізичної особи-підприємця належать: перукарські та косметологічні послуги; юридичні консультації; догляд за хворими або немічними особами; надання індивідуальних уроків (репетитора); послуги з прибирання; ремонт взуття, одягу, побутових текстильних та трикотажних виробів, меблів, радіотелевізійної та іншої аудіо- і відеоапаратури, електропобутової техніки та ін. За висновком Комітету, проєкт Закону частково відповідає зобов’язанням України відповідно до Угоди про асоціацію, потребує доопрацювання з метою усунення правової невизначеності та потребує експертного висновку Антимонопольного комітету України з метою оцінки впливу на конкуренцію у зв’язку із запропонованими напрямами державної підтримки домогосподарств.

Комітет також розглянув та ухвалив висновки щодо відповідності праву ЄС таких законопроєктів:

Проєкт Закону №0178 про приєднання України до Угоди про заходи держави порту з недопущення, стримування та ліквідації незаконного, непідзвітного та нерегульованого рибальства. Законопроєкт не суперечить міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції.

Проєкт Закону №7589 про внесення змін до Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» щодо особливостей комерційного обліку у період воєнного стану, а також застосування фінансових санкцій за порушення законодавства у сфері комерційного обліку теплової енергії та водопостачання. За висновком Комітету, проєкт Закону не суперечить міжнародно-правовим зобов’язанням України, але потребує доопрацювання з метою приведення у відповідність до принципу правової визначеності.

Проєкт Закону №8191 про внесення змін до деяких законів України щодо продовження строку введення в експлуатацію об'єктів відновлюваної енергетики за договорами купівлі-продажу електричної енергії за "зеленим" тарифом, укладеними до 31 грудня 2019 року. Як вказано у пояснювальній записці до законопроєкту, його ухвалення надасть можливість виробникам електричної енергії з альтернативних джерел, які уклали з гарантованим покупцем договори купівлі-продажу електричної енергії за «зеленим» тарифом, ввести в експлуатацію об’єкти відновлюваної енергетики, реалізація яких була призупинена через війну росії проти України. Проєкт Закону не суперечить міжнародно-правовим зобов’язанням України в сфері європейської інтеграції та праву Європейського Союзу. Водночас, відповідно до пункту 5 Додатку ХХVII-A Угоди про асоціацію Україна зобов’язана провести консультації з Єврокомісією щодо сумісності законопроєкту з відповідними положеннями права ЄС. Тому, необхідно відтермінувати розгляд законопроєкту до отримання відповідного висновку Європейської Комісії.


Проєкт Закону №8170 про внесення змін до Митного кодексу України щодо приведення його у відповідність із Законом України «Про страхування». Законопроєкт, як зазначено в пояснювальній записці, має на меті привести законодавчі акти у відповідність із Законом України «Про страхування» від 18.11.2021 №1909-IX, який враховує положення директив Європейського Союзу. За висновком Комітету, проєкт Закону за своєю метою не суперечить Угоді про асоціацію та положенням Директиви 2009/138, але потребує доопрацювання з метою усунення правової невизначеності.

Проєкт Закону №8280 про внесення змін до Закону України «Про поштовий зв’язок» (щодо врегулювання питання випуску цифрової марки). Документ передбачає визначити новий термін «цифрова поштова марка». У разі ухвалення проєкту буде врегульовано питання використання цифрових копій зображень поштових марок, буде визначено, що цифрова поштова марка є об’єктом образотворчого мистецтва та не є засобом оплати послуги поштового зв’язку з пересилання письмової кореспонденції. Положення проєкту закону не суперечать міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції.

Проєкт Закону №8286 про забезпечення електронної простежуваності обігу алкогольних напоїв та тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах. Законопроєкт пропонує запровадити електронну марку акцизного податку — унікальний графічний елемент, двовимірний штрих-кодом швидкого реагування. Ця марка має підтверджувати сплату акцизного податку, легальність виробництва, ввезення, зберігання, транспортування та реалізації товарів, а отже дозволяє ідентифікувати продукцію і відстежити її переміщення від виробника/імпортера до кінцевого продавця у роздрібній мережі. Комітет ухвалив висновок, що Положення проєкту закону не суперечать міжнародно-правовим зобов’язанням України в сфері європейської інтеграції, водночас лише частково враховують acquis ЄС, та потребують доопрацювання щодо дотримання принципу правової визначеності з метою усунення внутрішніх суперечностей.

Проєкт Закону №8287 про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законів України у зв’язку із запровадженням електронної простежуваності обігу алкогольних напоїв, тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах. За висновком Комітету, законопроєкт за своєю метою не суперечить міжнародно-правовим зобов’язанням України в сфері європейської інтеграції, водночас потребує доопрацювання щодо приведення окремих його положень у відповідність до Директиви 2014/40/ЄС та щодо дотримання принципу правової визначеності з метою усунення внутрішніх суперечностей.

Проєкт Закону №8298 про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо додаткової підтримки вітчизняної промисловості та бізнесу під час воєнного стану. Комітет ухвалив висновок, що Положення проєкту закону суперечать acquis Європейського Союзу, водночас можуть бути застосовані на період дії воєнного стану відповідно до статей 472 та 143 Угоди про асоціацію. Звільнення цифрових поштових марок від податку на додану вартість можливо тільки в тому випадку, якщо воно стосуватиметься лише марок, придатних для використання в поштовому обігу, що продаються за номінальною вартістю. В іншому випадку, якщо цифрові поштові марки не будуть засобом оплати послуги поштового зв’язку з пересилання письмової кореспонденції, вони, відповідно до права ЄС, повинні оподатковуватись податком на додану вартість.
Проєкт Закону №8299 про внесення змін до Митного кодексу України щодо додаткової підтримки вітчизняної промисловості та бізнесу під час воєнного стану. Законопроєкт пропонує встановити, що тимчасово, у період дії правового режиму воєнного стану, звільняються від оподаткування ввізним митом обладнання та комплектуючі, що ввозяться на митну територію України в митному режимі імпорту та класифікуються за певними товарними кодами. За висновком Комітету, положення проєкту закону суперечать acquis Європейського Союзу, водночас можуть бути застосовані на період дії воєнного стану відповідно до статей 472 та 143 Угоди про асоціацію.

Проєкт Закону №8193 про внесення змін до деяких законів України щодо плати за послуги у сфері державної реєстрації транспортних засобів та допуску до керування транспортними засобами. Проєкт закону пропонує законодавчо закріпити адміністративні збори за послуги, пов’язані з допуском до керування транспортними засобами, державною реєстрацією (перереєстрацією), тимчасовою реєстрацією, зняттям з обліку транспортних засобів; встановити граничну вартість таких адміністративних послуг, порядок перерахування коштів вказаних адміністративних зборів до Державного бюджету України; звільнення від сплати вартості зазначених адміністративних послуг учасників бойових дій, осіб з інвалідністю внаслідок війни та прирівняних до них осіб та учасників війни. За висновком Комітету, проєкт Закону не суперечить Угоді про асоціацію, однак потребує доопрацювання з метою врахування принципу правової визначеності.

Проєкт Закону №8294 про внесення змін до деяких законів України щодо пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки та інноваційної діяльності. Законопроєкт, зокрема, пропонує внести зміни до Закону України «Про пріоритетні напрями розвитку науки і техніки», якими подовжити на ще один 2023 рік затверджені у 2010 році пріоритетні напрями розвитку. Проєкт Закону, за висновком Комітету, не суперечить зобов’язанням України відповідно до Угоди про асоціацію та праву Європейського Союзу.

При опрацюванні проєктів законів №8287 і 8143 були враховані пропозиції проєкту Фонду «Відродження», який реалізує ГО «Євроатлантичний курс».