Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

10 січня 2023, 14:18

НАТО та Європейський Союз підписали оновлену декларацію про співпрацю

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, голова Європейської ради Шарль Мішель і Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн сьогодні підписали третю Спільну декларацію про співпрацю НАТО та Європейського союзу.

Виступаючи на спільній прес-конференції, генсек альянсу заявив: «Ми сповнені рішучості вивести партнерство між НАТО та Європейським Союзом на новий рівень». Спільна декларація спрямована на подальше зміцнення та розширення стратегічного партнерства між НАТО та ЄС, спираючись на безпрецедентний прогрес у співпраці між двома організаціями з моменту підписання попередніх декларацій у 2016 та 2018 роках.

У документі вказано, що сьогодні європейська та євроатлантична спільнота зіткнулася з найбільшою загрозою безпеці за десятиліття. «Жорстока війна Росії проти України порушує міжнародне право та принципи Статуту ООН. Це підриває європейську та глобальну безпеку та стабільність. Російська війна загострила продовольчу та енергетичну кризи, що вплинули на мільярди людей у всьому світі. Ми рішуче засуджуємо агресію Росії. Росія повинна негайно припинити цю війну і вийти з України. Ми висловлюємо нашу повну солідарність з Україною та підтверджуємо нашу непохитну та постійну підтримку її незалежності, суверенітету та територіальної цілісності в межах її міжнародно визнаних кордонів. Ми повністю підтримуємо невід'ємне право України на самооборону та вибір власної долі», — йдеться у документі.

У декларації вказано, що авторитарні режими кидають виклик цінностям і демократичним принципам, використовуючи різні засоби – політичні, економічні, технологічні та військові:
«Ми живемо в епоху зростаючої стратегічної конкуренції. Зростаюча наполегливість і політика Китаю створюють виклики, на які ми повинні відповісти. Постійний конфлікт і нестабільність у наших європейських сусідів підривають нашу безпеку та створюють сприятливий ґрунт для стратегічних конкурентів, а також терористичних груп, щоб отримати вплив, дестабілізувати суспільства та створити загрозу нашій безпеці».

Декларація підтверджує, що НАТО залишається основою колективної оборони для членів Альянсу та для євроатлантичної безпеки. Водночас у документі визнано цінність сильнішої та спроможнішої європейської оборони, яка робить позитивний внесок у глобальну та трансатлантичну безпеку, є доповненням до НАТО та сумісною з нею.
«Наше взаємопідкріплювальне стратегічне партнерство сприяє зміцненню безпеки в Європі та за її межами. НАТО та ЄС відіграють взаємодоповнювальну, узгоджену та взаємопідсилювальну роль у підтримці міжнародного миру та безпеки», — йдеться у документі.

У декларації вказано, що, оскільки загрози безпеці та виклики, з якими стикається Європа, розвиваються дуже масштабно, НАТО та ЄС виведуть партнерство на новий рівень. «Підписуючи цю декларацію, ми будемо розвивати партнерство НАТО-ЄС у тісних консультаціях та співпраці з усіма членами НАТО та державами-членами ЄС у дусі повної взаємної відкритості та згідно з автономією прийняття рішень нашими відповідними організаціями та без упередженого ставлення».

Генсек НАТО Єнс Столтенберг зазначив, що партнерство між НАТО та ЄС «стане ще важливішим, коли Фінляндія та Швеція стануть повноправними членами НАТО», і що «з їхнім вступом НАТО захищатиме 96% громадян Європейського Союзу та більшу частку своєї території, ефективніше, ніж будь-коли»