Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

15-те засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

19 Фото

03 жовтня 2022, 08:53

Спільна заява делегації COSAC на підтримку України

Делегація Конференції голів парламентських комітетів з європейських питань держав-членів Європейського Союзу (COSAC), яка на запрошення Іванни Климпуш-Цинцадзе відвідала Україну, оприлюднила спільну заяву на підтримку України.

У ній голови комітетів з європейських справ національних парламентів ЄС та Перший віце-президент Європейського Парламенту ще раз висловили рішучу підтримку суверенітету, незалежності, єдності, територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах: «Ми найрішучіше засуджуємо неспровоковану та невиправдану війну російської федерації проти України та вимагаємо від Росії негайно припинити всі воєнні дії в Україні та беззастережно вивести всі сили та військову техніку з усієї міжнародно визнаної території України. Наголошуємо, що військова агресія та вторгнення є серйозним порушенням міжнародного права, зокрема Женевської конвенції, додаткових протоколів до неї та Статуту ООН».

Підписанти заявили про підтримку всієї оборонної допомоги, що надається українським Збройним Силам, у тому числі окремо запропонованої державами-членами ЄС колективно через Європейський фонд миру (EPF), іншими міжнародними партнерами, і закликали до подальшого збільшення конкретних внесків у термінове зміцнення обороноздатності України.

Вони суворо засудили фіктивні референдуми, організовані Росією в чотирьох областях України, і будь-які заяви про анексію. Вказали, що результати цих фейкових голосувань є недійсними: «Міжнародна спільнота не визнає ці постановочні шоу, спрямовані на легітимізацію територіальних ігор Росії як частину її загарбницької війни проти України…Наголошуємо, що Луганська, Донецька, Запорізька та Херсонська області, як і український Крим, залишаються суверенними територіями України». Автори заяви закликали зробити висновки щодо справжніх намірів Росії, посилити підтримку України у протидії російській агресії та утриматися від бажання зіграти непотрібну роль миротворців.

Голови комітетів з європейських справ національних парламентів ЄС та Перший віце-президент Європейського Парламенту закликали всі держави та міжнародні організації негайно засудити незаконні дії кремля на тимчасово окупованих територіях України та посилити ізоляцію Росії: «Ми закликаємо партнерів дати зрозуміти Росії, що єдиною відповіддю на її спроби анексії, шантажу та ультиматумів буде посилення підтримки України, щоб вона взяла гору над агресором».

Вони також зобов’язалися підтримувати поглиблену міжпарламентську співпрацю між їхніми парламентами та Верховною Радою України.

Посилаючись на історичне рішення Європейської Ради від 23 червня 2022 року про надання Україні європейської перспективи та статусу кандидата на вступ до ЄС, делегація COSAC висловила усю необхідну підтримку Україні у сферах, визначених Європейською Комісією, які б дозволили якнайшвидше почати переговори про вступ до ЄС: «Підкреслюємо нашу готовність активно підтримувати процес вступу. Це безпосередньо стосується і заходів, що передують початку переговорів про вступ». Вони також зобов’язалися підтримувати поглиблену міжпарламентську співпрацю між їхніми парламентами та Верховною Радою України.

Заяву підписали: Отмар Карас, Перший Віце-президент Європарламенту; Давид Смоляк, голова Комітету з європейських справ Сенату Чехії; Ів Крухтен, голова Комітету з європейських справ Палати Депутатів Люксембургу; Анті Пуламец, заступник голови Комітету з питань ЄС Рійгікогу Естонії; Сату Хассі, Голова Верховного Комітету Ендускунта Фінляндії; Єва К’єр Хансен, голова Комітету з європейських справ Парламенту Данії; Франк Брезнік,голова Комітету з європейських справ Національних зборів Словенії; Ангель Тільвар, голова Комітету з європейських справ Сенату Румунії; Лючія Путріх, членкиня Комітету з європейських справ Бундесрату Німеччини