Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

15-те засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

19 Фото

Виїздне засідання Комітету 5-6 травня 2023 року

41 Фото

Робочі зустрічі в Італії складі міжпарламентської мережі United for Ukraine

4 Фото

03 жовтня 2022, 08:53

На запрошення Іванни Климпуш-Цинцадзе Україну відвідала делегація COSAC

Делегація країн COSAC вперше в історії відвідала третю країну - не члена ЄС, Україну, на запрошення голови Комітету з питань інтеграції України до ЄС. Іванна Климпуш-Цинцадзе брала участь у Конференції голів парламентських комітетів з європейських питань держав-членів Європейського Союзу (COSAC) у липні цього року. Україна тоді була вперше запрошена на цей захід як країна-кандидат на вступ до Євросоюзу. І саме тоді голова Комітету запросила учасників COSAC особисто приїхати в Україну, щоби побачити наслідки російської агресії та краще зрозуміти потреби України.

Іванна Климпуш-Цинцадзе подякувала делегації за візит. Вона зауважила, що він відбувся у дуже складні для України дні, коли росія провела на окупованих територіях псевдо референдуми і збирається анексувати нові окуповані землі: «Ми вдячні світовим лідерам, за те, що ніхто в цивілізованому світі цих фальшивих референдумів і їхніх фейкових результатів не збирається визнавати. Сподіваємось, що відповідь ваших Парламентів буде жорсткою».

Голова Комітету заявила, що росія прагне стерти Україну з мапи світу, знищити її як державу, але, водночас мета рф значно ширша: «Вона намагається ліквідувати світовий порядок, побудований на міжнародному праві та демократії. Тому дати відсіч росії — наше спільне завдання і спільна відповідальність», — зазначила голова Комітету.

Іванна Климпуш-Цинцадзе звернулася з проханням до делегації COSAC працювати на своєму рівні над тим, щоби збільшити швидкість і якість надання збройної допомоги Україні: «Нам потрібно захищати своїх громадян. росія зараз робить все, щоби, через свою пропаганду, спровокувати незадоволення у європейських суспільствах економічними наслідками війни. Ми разом маємо цьому протистояти. Сподіваюся, що, незважаючи на всі ті труднощі, які зараз постали перед вашими суспільствами — енергетичні проблеми, високі ціни на енергоносії, економічні виклики — ви візьмете лідерство і переконаєте своїх громадян, як важливо не тільки зберегти підтримку України у цій війні, а навіть збільшити її».
 

Представники COSAC, зі свого боку, запевнили, що беззастережно підтримують суверенітет і територіальну цілісність України. У їхніх країнах стурбовані російськими псевдо референдумами на українських землях, і результати цього так званого голосування, звісно, не є легітимними. Тому європейська спільнота не визнає жодних спроб анексії нових територій України. У Європі дуже добре розуміють, що ця війна стосується не лише України, йдеться про захист демократії та свободи. 

Також члени делегації COSAC погодилися, що варто активізувати діалог на рівні парламентів та парламентських комітетів між Україною та країнами-учасницями конференції COSAC. Це має допомогти Верховній Раді збільшити інституційну спроможність, яка є необхідною в процесі євроінтеграції України.

Конференція голів парламентських комітетів з європейських питань держав-членів Європейського Союзу (COSAC) об’єднує комітети національних парламентів у справах ЄС, а також членів Європейського Парламенту. Пленарні засідання COSAC відбуваються двічі на рік. На цих засіданнях кожен парламент представлений шістьма членами. Кожне пленарне засідання готується шляхом проведення зустрічі голів комітетів у справах ЄС. Як країна-кандидат на вступ до ЄС Україна, починаючи з липня цього року, теж братиме участь у пленарних засіданнях COSAC.

Також делегація COSAC провела зустрічі зі спікером Парламенту, керівниками інших комітетів ВРУ, профільною віцепрем‘єркою, Міністром оборони, заступником Міністра закордонних справ і заступником керівника Офісу Президента.