Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

15-те засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

19 Фото

30 червня 2022, 16:36

Комітет розглянув три законопроєкти щодо авторських та суміжних прав

Комітет з питань інтеграції України до ЄС на засіданні 30 червня розглянув три законопроєкти у сфері авторських та суміжних прав.
Це проєкт Закону №5643 про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України щодо відповідальності за порушення авторського права і (або) суміжних прав. Документ, зокрема, пропонує посилити адміністративну та кримінальну відповідальність за порушення авторського права і суміжних прав. Комітет ухвалив висновок, що проєкт Закону не суперечить міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції. Також члени Комітету розглянули проєкт закону №5552-1 «Про авторське право і суміжні права». Комітет ухвалив висновок, що законопроєкт відповідає цілям Угоди про асоціацію, проте потребує доопрацювання з метою повного врахування статей 164, 171-174, 178, 179, 189 Угоди про асоціацію та положень Директиви 96/9/ЄС і Директиви 2006/115/ЄС. Законопроєкт 5552-4 відповідає Угоді про асоціацію та міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції.

На засіданні Комітет також розглянув та ухвалив висновки щодо таких законопроєктів:

Проєкт Закону №0154 про ратифікацію Поправки та Другої поправки до Конвенції про оцінку впливу на навколишнє середовище у транскордонному контексті. Ратифікація вказаних поправок, як зазначено у пояснювальній записці до законопроєкту, сприятиме залученню України до природоохоронних проєктів у регіоні. За висновком Комітету, законопроєкт не суперечить міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції.

Законопроєкт №6088 про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо плати за використання автомобільних доріг загального користування. Проєкт пропонує передбачити плату за використання автомобільних доріг загального користування державного значення транспортними засобами з повною масою 12 т і більше, а також передбачити санкції (штрафи, пеню) за порушення порядку такої плати. За висновком Комітету, проєкт Закону не суперечить зобов’язанням України відповідно до Угоди про асоціацію та праву Європейського Союзу.

Проєкт Закону №6480 про географічні зазначення спиртних напоїв. Проєкт визначає особливості використання та захисту географічних зазначень спиртних напоїв, а також відповідальність за порушення в цій сфері, закріплює правила маркування спиртних напоїв з географічним зазначенням та використання географічних зазначень спиртних напоїв при маркуванні та представленні інших харчових продуктів. Документ не суперечить зобов’язанням України відповідно до Угоди про асоціацію та праву Європейського Союзу. Водночас пункт 15 частини другої статті 1 законопроєкту потребує редакційного уточнення перекладу назви спиртного напою.

Проєкт Закону №6296 про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо неможливості обмеження доступу до інформації про суми нарахованих та сплачених особою податків, в тому числі і сплачених за межами України, податкового боргу особи. Документ пропонує, щоби інформація про суми нарахованих та сплачених особою податків, в тому числі і сплачених за межами України, податкового боргу особи була відкритою інформацією. Комітет ухвалив висновок, що за своєю метою законопроєкт не суперечить зобов’язанням України за Угодою про асоціацію, але потребує доопрацювання, зокрема, з метою врахування зазначених положень Регламенту 2016/679.

Законопроєкт №5507 про внесення змін до Закону України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» щодо грошового забезпечення при встановленні індивідуальних вузлів обліку природного газу. А також альтернативний законопроєкт №5507-1. За висновком Комітету, обидва законопроєкти не суперечать міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції. В частині дотримання законодавства про державну допомогу законопроєкти потребують отримання висновку Антимонопольного комітету щодо визначення належності та допустимості державної допомоги. На додаток, відповідно до пункту 5 Додатку ХХVII-A Угоди про асоціацію, Україна зобов’язана провести консультації з Європейською Комісією щодо сумісності законопроєкту з правом ЄС. Тому необхідно відтермінувати розгляд законопроєктів до отримання відповідного висновку Європейської Комісії.

Проєкт закону №6244 щодо проєкту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні». Метою розроблення проєкту Закону, як зазначено у пояснювальній записці, є удосконалення законодавчих засад ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності відповідно до положень національного та європейського законодавства. За висновком Комітету, проєкт Закону не суперечить зобов’язанням України відповідно до Угоди про асоціацію, але потребує доопрацювання з метою усунення правової невизначеності та приведення у відповідність до статті 23 Директиви 2013/34/ЄС щодо складання консолідованої фінансової звітності підприємствами, які належать до категорії малих груп, а також врахування інших зауважень Комітету.