Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

15-те засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

19 Фото

Виїздне засідання Комітету 5-6 травня 2023 року

41 Фото

Робочі зустрічі в Італії складі міжпарламентської мережі United for Ukraine

4 Фото

19 травня 2022, 14:31

Європарламент закликав створити спеціальний міжнародний трибунал, який розслідуватиме злочини росії в Україні

Європейський Парламент ухвалив резолюцію, в якій закликав створити міжнародний трибунал для розслідування злочинів росії у війні проти України.

Євродепутати закликали вжити всіх необхідних заходів у міжнародних процесах та судах для переслідування російського та білоруського режимів за воєнні злочини, злочини проти людства, геноцид та воєнну агресію. Ці розслідування та подальше судове переслідування мають також стосуватися всього персоналу російських збройних сил та урядовців, причетних до воєнних злочинів, — закликають євродепутати.

В ухваленій резолюції Європарламент звертається до ЄС із проханням підтримати створення спеціального міжнародного трибуналу для покарання за воєнні злочини проти України, на які Міжнародний кримінальний суд (МКС) не має юрисдикції. Депутати ЄП також закликали притягти до відповідальності російських політичних лідерів і військових командирів та їхніх поплічників.

Європарламентарі наполягають, щоб ЄС якомога швидше надав усі необхідні кадрові та бюджетні ресурси, а також адміністративну, слідчу та матеріально-технічну підтримку, необхідну для створення цього трибуналу.

За повідомленням ЄП, такі звірства, як невибіркові обстріли міст і сіл, примусові депортації, використання заборонених боєприпасів, напади на цивільних осіб, яких евакуюють через заздалегідь узгоджені гуманітарні коридори, страти та сексуальне насильство, є порушенням міжнародного гуманітарного права. Вони мають бути кваліфіковані як воєнні злочини.

У Резолюції депутати Європарламенту наголошують, що ЄС має вжити швидких заходів, оскільки існує серйозна загроза знищення доказів воєнних злочинів.

Європарламентарі висловили повну підтримку розслідуванням, які проводять прокурор Міжнародного кримінального суду, Комісія з розслідування злочинів Управління Верховного комісара ООН з прав людини, а також незалежні організації громадянського суспільства та органи влади України, які займаються збором доказів.

Депутати вітають спільну слідчу групу, створену Литвою, Польщею та Україною, яку координує Агентство Європейського Союзу зі співробітництва у сфері кримінального правосуддя Євроюст, і в якій братиме участь Офіс прокурора МКС. Вони також закликають інші країни-члени ЄС приєднатися до цієї команди.