Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

15-те засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

19 Фото

Виїздне засідання Комітету 5-6 травня 2023 року

41 Фото

Робочі зустрічі в Італії складі міжпарламентської мережі United for Ukraine

4 Фото

19 травня 2022, 14:31

Європарламент проголосував за скасування на рік імпортних мит на весь український експорт

Рішення про тимчасову лібералізацію торгівлі депутати Європейського Парламенту ухвалили сьогодні 515 голосами, 32 проти та 11 утрималися. Скасування імпортних мит для України є відповіддю на вплив війни, яку почала Росія. Війна та її наслідки підривають торговельну спроможність України. Європарламентарі ухвалили рішення повністю скасувати імпортні мита на промислову продукцію, ввізні мита на фрукти та овочі, а також антидемпінгові мита та захисні заходи щодо імпорту сталі на період до одного року.

«Перед обличчям російської агресії Україна бореться не лише за власну свободу та безпеку, а й за свободу всієї Європи. Тому ми повинні підтримувати Україну на всіх рівнях усіма інструментами, які є в нашому розпорядженні: не лише зброєю та санкціями, а й нашою торгівлею. Надання Україні необхідної підтримки для захисту не закінчується на полі бою; це включає забезпечення того, щоб економіка України залишалася стійкою та конкурентоспроможною. Сьогодні ми повинні показати, що наша підтримка України є абсолютною, непохитною та незворотною, впроваджуючи ці безпрецедентні заходи з лібералізації торгівлі. Слава Україні!», – заявила постійна доповідачка з питань України Сандра Калнієте.

Відносини між Євросоюзом та Україною регулюються Угодою про асоціацію. Поглиблена та всеосяжна зона вільної торгівлі, на яку поширюється угода, забезпечила українському бізнесу пільговий доступ до ринку ЄС з 2016 року.

ЄС є найважливішим торговельним партнером України, на нього припало понад 40% її загальної торгівлі товарами у 2021 році. У свою чергу, Україна була 15-м за величиною торговельним партнером Європейського Союзу, що становить близько 1,2% загальної торгівлі ЄС.

Сьогоднішня ухвала набуде чинності наступного дня після її опублікування в Офіційному віснику ЄС.