Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

03 травня 2022, 14:24

Три Комітети Верховної Ради ухвалили рішення із протидії російській пропаганді

28 квітня 2022 року відбулося спільне засідання Комітетів Верховної Ради України з питань інтеграції України до Європейського Союзу, з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва та з питань гуманітарної та інформаційної політики. Під час засідання депутати, представники медіа та громадських організації, що борються із дезінформацією обговорили інформаційні загрози рф та заходи щодо боротьби з російською пропагандою.

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС зазначила, що нинішня варварська і кривава війна, що її веде росія в Україні, підтримується пропагандистською роботою, яка не припиняється не тільки в Україні та росії, а й у всьому світі. «Ми бачимо, на жаль, що в деяких країнах світу ця робота держави-агресорки, держави-терориста — успішна. Ми знаємо з вами, що в багатьох країнах і далі працюють російські пропагандистські медіа. Не заборонені російські державні медіа, і вони через супутник функціонують. Ми бачимо нову тенденцію, що колишнім співробітникам російських державних каналів тепер не просто надаються робочі місця у поважних медіа світу, а ще й їх намагаються, як от Овсяннікову, нагородити», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Голова Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко вважає, що російські пропагандистські ЗМІ є співучасниками злочинів проти людяності та геноциду українців. А голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв переконаний, що росія має бути ізольована так само, як колись був ізольований Радянський Союз.

Учасники засідання зазначили, що російська пропаганда є невід'ємною частиною воєнної машини, яку росія застосовує як психологічну та інформаційну зброю проти України і проти всього демократичного світу, намагаючись уникнути відповідальності за агресивну зовнішню політику, а також щоб зняти із себе відповідальність за воєнні злочини, скоєні на території України, та виправдати війну, спрямовану на знищення незалежної української держави та всього українського народу.

Щоб протистояти інформаційним загрозам з боку держави-агресора Комітети Верховної Ради напрацювали і ухвалили пропозиції як до органів влади в Україні, так і до парламентів інших країн, а також до міжнародних організацій.

Комітети, зокрема, ухвалили:
звернутися до Ради нацбезпеки та оборони, до Нацради з питань телебачення та радіомовлення щодо необхідності негайно зупинити діяльність не лише центральних, а і регіональних ЗМІ, які контролюються російськими агентами впливу та просувають російські наративи серед населення України; звернутися до Кабінету Міністрів України щодо важливості фінансування освітніх програм із медіаграмотності, медіагігієни та критичного мислення в закладах освіти та для більш широкого кола громадян за допомоги неурядових громадських організацій та українських медіа для виокремелення питання фінансування таких програм за рахунок міжнародної фінансової допомоги під час переговорів з державами-донорами України; звернутися до Кабміну щодо ініціювання на урядовому рівні окремих міжнародних перемовин про можливість отримання фінансування на документування інформаційних злочинів; до МЗС Комітети звертаються із тим, щоб спрямувати ухвали до національних парламентів держав-членів ЄС та НАТО, до Європейського Парламенту, парламентських асамблей Ради Європи, НАТО, ОБСЄ та Міжпарламентського союзу.

Окрім цього, Комітети мають спільно розробити проєкт Постанови Верховної Ради України щодо протидії дезінформації, пропаганді, маніпуляціям та інформаційному тероризму з боку РФ.  

Комітети також ухвалили звернення до національних парламентів держав-членів ЄС та НАТО, до Європейського Парламенту, Парламентських асамблей Ради Європи, НАТО, ОБСЄ та Міжпарламентського союзу. У ньому закликали демократичні країни ігнорувати заходи, які проводить російська влада на окупованих територіях щодо зустрічей з пресою, на яких вона намагається усіляко виправдати власні злочини проти мирного населення України, вигадуючи псевдофакти, використовуючи підробні докази та підставних свідків.

Закликали посилити санкції на інституції рф, причетні до створення дезінформації, пропаганди, маніпуляцій у ЗМІ, та поширити санкції на осіб, причетних до їхньої розробки та розповсюдження, а також на членів їхніх сімей.

Закликали припинити трансляцію російських медіа через системи супутникового зв’язку, натомість залучати до трансляцій українських мовників.

Повний текст звернення та рішення Комітетів:

Спільне Звернення ст.1

Спільне Звернення ст.2

Спільне рішення