Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Виїзне засідання Комітету 16 квітня 2024 року у місті Чернівці

38 Фото

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

14 лютого 2022, 09:43

#НаОпрацюванні Комітету законопроєкти, які встановлюють відповідальність за заперечення збройної агресії РФ проти України

Комітет з питань інтеграції України до ЄС опрацьовує два законопроєтки №6435 та №6436. Вони пропонують запровадити відповідальність за публічне заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, а також за заперечення тимчасової окупації Росією територій України. «Спроби РФ легітимізувати анексію тимчасово окупованої території визнається наругою над жертвами розв’язаної Російською Федерацією агресивної війни проти України, приниженням гідності Українського народу, є протиправним і тягне встановлені законом правові наслідки», — йдеться у тексті проєкту закону №6435.

У тексті законопроєкту вказано, що під публічним запереченням збройної агресії РФ та тимчасової окупації територій України слід розуміти хоча б одне відкрите звернення до більш як однієї особи, в якому висловлюється будь-яке письмове зазначення та/або зображення тимчасово окупованого Криму та Севастополя поза межами державного кордону України.

Таке публічне заперечення здійснюється, здебільшого, але не винятково, у пресі, по радіо, телебаченню чи з використанням інших засобів масової інформації, поширення в Інтернеті чи з використанням інших засобів телекомунікаційного зв’язку, повідомлення в публічних виступах, демонстрації у громадських місцях плакатів, гасел, інших творів, а також розповсюдження листівок чи інших друкованих матеріалів.

«Публічне заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, тимчасової окупації та спроб легалізувати та легітимізувати анексію частини тимчасово окупованої території України сьогодні дуже часто використовується окремими іноземними та вітчизняними суб’єктами як символ ідей, що зазіхають на суверенітет, територіальну цілісність та незалежність України і спрямовані на протизаконні зміну або повалення її конституційного ладу», — йдеться у пояснювальній записці до законопроєкту. Тож воно становить загрозу національним інтересам та національній безпеці України.

Законопроєкт №6436 за публічне заперечення збройної агресії РФ проти України, заперечення тимчасової окупації територій у Донецькій та Луганській областях, Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, публічне заперечення спроб РФ легалізувати та легітимізувати анексію тимчасово окупованої території України — пропонує встановити штрафи в розмірі від 1 тисячі до 2 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Якщо ж описані дії вчинені повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, —тоді штраф становитиме від 2 до 3 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.