Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Виїзне засідання Комітету 16 квітня 2024 року у місті Чернівці

38 Фото

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

31 січня 2022, 10:24

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС поспілкувалася зі студентами та дослідниками Школи управління імені Джона Ф. Кеннеді

Учасники онлайн-зустрічі обговорили європейські та євроатлантичні прагнення України, а також загрози, з якими сьогодні стикається Україна та весь західний світ.

Іванна Климпуш-Цинцадзе переконана, що безпрецедентна ескалація військової міці РФ поруч з Україною та ультиматуми західному світу — це, насправді, початок кінця російсько-радянської імперії: «Це агонія. Вони намагаються загарбати території, які, як їм здається, належать до сфери їхнього впливу. Путін вважає, що має останній шанс відродити імперію. Він хоче залишитись в історії. Будь-яким коштом - брехні своєму народу, чи коштом Третьої світової війни, і, схоже, для нього така ціна не є високою».

Голова Комітету вважає, що нинішні погрози Росії — це не лише погрози Україні. Це замах на те, щоб зруйнувати світовий порядок, міжнародну безпеку, демократичні підвалини західної спільноти та цінності вільного світу: «Немає справжньої Європи без України. Місія України сьогодні — нагадати європейцям і світовим демократіям про ці цінності. На жаль, у демократичному світі те, за що сьогодні бореться Україна, сприймають як належне. І це велика помилка».

Іванна Климпуш-Цинцадзе застерегла, що відсутність єдності Заходу у виборі інструментів протистояння ультиматумам РФ та у захисті демократичних цінностей грає на руку Кремлівському режиму. За її словами, останній, як показує досвід, розуміє лише мову об’єднаної сили: «Коли Німеччина каже, що ми не будемо надсилати в Україну зброю, чи коли Угорщина заявляє, що не підтримає Україну, поки ми не змінимо свого законодавства щодо національних меншин  — то це якраз те, чого домагається Путін. Він хоче зруйнувати єдність спільної відповіді Заходу». 

Німеччина, на думку голови Комітету, також має спробувати вийти зі свого травматичного відчуття провини і відповідальності перед Російською Федерацією за Другу світову війну:  «Якщо йдеться про відповідальність, то вона має бути і перед іншими колишніми республіками СРСР — перед Україною, перед Білоруссю. Більше того, Берліну не варто намагатися перед Путлером відповідати за вчинки Гітлера», — заявила голова Комітету.

Щодо європейських та євроатлантичних прагнень України, Іванна Климпуш-Цинцадзе впевнена, що їхня реалізація залежить від двох аспектів: внутрішньої роботи, яку Україна має зробити, щоб відповідати критеріям демократичних спільнот, а також від роботи з кожною європейською столицею та європейськими суспільством для того, щоб переконати їх, що Україна готова і має стати частиною євроатлантичного простору. Водночас домашня робота всередині країни, переконана голова Комітету, не має припинятися, незважаючи на зовнішні загрози. Україна має зміцнювати інституції, проводити реформи та посилювати свою внутрішню стійкість.