Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

15-те засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

19 Фото

Виїздне засідання Комітету 5-6 травня 2023 року

41 Фото

Робочі зустрічі в Італії складі міжпарламентської мережі United for Ukraine

4 Фото

21 січня 2022, 11:19

Іванна Климпуш-Цинцадзе: Україна — не єдина ціль Путіна. Наступні — ЄС та НАТО

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС взяла участь в онлайн зустрічі з Головою Спільного комітету у закордонних справах та оборони Парламенту Ірландії Чарльзом Фланаганом. Участь у розмові також взяли голова Комітету з питань зовнішніх зв'язків та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко і Посол України в Ірландії Лариса Герасько.

Чарльз Фланаган висловив підтримку Україні у цей критичний час, коли Росія загрожує новим масштабним вторгненням і постійно збільшує свою військову міць на кордоні з Україною. Він зазначив, що міжпарламентська співпраця між країнами зараз дуже важлива.
Голова Комітету поінформувала ірландського колегу про занепокоєння, які Україна має у зв'язку з останніми діалогами Заходу з Російською Федерацією. Ці діалоги, за словами Іванни Климпуш-Цинцадзе, на жаль, не призвели до зміни поведінки РФ, і це викликає велику тривогу в Україні: «Ми маємо інформацію, що додаткові війська Росія надіслала на білорусько-український кордон ось буквально 17 січня. І якщо Росія вдасться до агресії, то вона може її здійснити не лише зі своєї території, а й з території Білорусі. А це понад тисяча кілометрів кордону, який став загрозою для України. Україна фактично затиснута зараз у це небезпечне кільце».

Ультиматум, який Росія висунула Західному світу у формі так званих вимог безпеки, на думку голови Комітету, є сам по собі інструментом гібридної війни. І Захід мав би це врахувати. До того ж, Україна — не остання ціль Російської Федерації: «Путін хоче відновити Радянський Союз, він хоче повернутися до ялтинського поділу світу на сфери впливу, хоче нав'язати свої правила світу і керувати так, як йому заманеться. Він, на жаль, ще й прагне певного символізму цього 2022-го року, бо рівно сто років тому був створений СРСР. Він, очевидно, натхненний своїми так званими успіхами в Білорусі, Казахстані та Вірменії і розглядає Україну, як наступний шматок території для загарбання. Але якщо Україна не вціліє як незалежна, суверенна, демократична країна — тоді наступною ціллю буде решта світу — ЄС, НАТО, усі ті спільноти, які поділяють кардинально відмінні від російських цінності».

Щоб не допустити цього, переконана Іванна Климпуш-Цинцадзе, союзники мають діяти за трьома важливими напрямами.

По-перше, ухвалити болючі санкції проти Росії: «Чомусь усі чекають, що Росія піде на Україну масованим наступом — танками, авіацією, бомбардуванням, і за це мають бути санкції. Але проблема в тому, що Росія уже почала додатковий наступ на Україну, ось навіть після останніх переговорів. Кібератаки на урядові установи України — приклад цього і частина тактики РФ. Сьогодні прессекретар Путіна Дмітрій Пєсков виступив із заявою, що якщо Захід відімкне Росію від  SWIFT — то громадянська війна в Україні триватиме. Тобто вони відкрито говорять, що готові до підривної діяльності в Україні. Тому питання — чи розглядає Захід підривну діяльність Росії в Україні, кібератаки чи атаки на критично важливу інфраструктуру підставами для запровадження санкцій?»

Голова Комітету також вважає, що мають бути запроваджені превентивні санкції проти Росії, але позитивного відгуку на це з боку Заходу немає.

Друга важлива річ — посилення оборонної здатності України: «Ми дуже вдячні Великій Британії за те, що надіслала Україні зброю, вдячні урядам інших країн, уряду США, який надає нам зброю та дозволив країнам Балтії реекспортувати нам зброю, Канаді, яка надсилає інструкторів, а також іншим урядам, які висловили готовність допомогти зброєю».

Крім цього, Іванна Климпуш-Цинцадзе закликала союзників об’єднатися, щоб не допустити введення в експлуатацію Північного потоку-2: «Це те, що якраз країни ЄС могли б зробити, і це дуже важливо для нас».

І третій важливий вектор підтримки — посилення внутрішньої стійкості України. «У цей важкий час ми маємо продовжувати демократичні реформи. Це в умовах війни нелегко. Ми потребуємо підтримки партнерів на цьому шляху, щоб не було загрози відійти від того демократичного шляху, дотримання прав людини та верховенства права, які Україна обрала під час Революції Гідності. Бо саме це і відрізняє та повинно відрізняти нас від Російської Федерації», — заявила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Чарльз Фланаган запевнив, що Ірландія докладе всіх зусиль, щоб ЄС виступив єдиним фронтом щодо санкцій, які готують проти Росії. Його країна готова допомогти і в посиленні внутрішньої спроможності України, зокрема у впровадженні судової реформи. Він також пообіцяв всебічну підтримку Україні на двосторонньому рівні, на рівні ЄС, Ради Європи, а також у Раді безпеки ООН.