Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

15-те засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

19 Фото

Виїздне засідання Комітету 5-6 травня 2023 року

41 Фото

Робочі зустрічі в Італії складі міжпарламентської мережі United for Ukraine

4 Фото

13 січня 2022, 11:29

Генсек НАТО: рішення про членство України мають ухвалювати лише члени Альянсу та Україна

У Брюсселі відбулася зустріч Ради Росія-НАТО. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг скликав цю зустріч після висунення Російською Федерацією вимог про нерозширення Альянсу, а також через нарощування військової міці РФ в Україні та біля її кордонів, яке спричинило побоювання щодо нового масштабного вторгнення в Україну.

 

Члени НАТО, за словами Генсека, чітко заявили Росії, що не підуть на компроміс щодо основних принципів Альянсу: « Ми не підемо на компроміс щодо суверенітету та територіальної цілісності кожної нації в Європі, і ми не будемо йти на компроміс із правом усіх країн вибирати свій власний шлях».

 

Генсек заявив, що члени Альянсу повністю одностайні в тому, що тільки Україна та 30 союзників можуть вирішувати, коли Україна може приєднатися до Альянсу. «Росія не має права вето на те, чи може Україна стати членом НАТО. Союзники готові підтримати Україну на шляху до членства, допомагаючи впроваджувати реформи, модернізувати збройні сили відповідно до стандартів НАТО. І тоді, зрештою, рішення про членство мають ухвалювати лише союзники по НАТО та Україна».

 

Єнс Столтенберг також чітко артикулював, що саме Росія є агресором у війні з Україною:  «У 2014 році вони окупували і захопили частину України, Крим. І вони продовжують незаконно окуповувати Крим і тримати контроль через сепаратистів над частиною Сходу України, Донбасу… Саме Росія є агресором. Саме Росія застосовувала і продовжує застосовувати силу проти України. А потім вони нарощують потуги, стягуючи близько 100 000 військових, артилерію, броню, безпілотники, десятки тисяч боєздатних військ і використовуючи загрозливу риторику….Ця криза є творінням Росії».

 

Тому, НАТО, за словами Генсека, бере участь у цих переговорах, сумлінно і послідовно, щоб знизити напругу. Однак союзники, на його думку, мають бути готові до будь-якого сценарію. «Ми повинні бути готові до того, що Росія знову обере конфронтацію. І тому ми чітко дали зрозуміти, що будь-яке застосування сили проти України буде серйозною стратегічною помилкою Росії. І це матиме тяжкі наслідки, і Росії доведеться заплатити високу ціну». 

 

Альянс, за словами його очільника, передав чіткий меседж Росії — якщо вона застосує військову силу, то санкції будуть тяжкі: « Економічні санкції, політичні санкції. Ми надаємо практичну підтримку Україні, щоб зміцнити її здатність захищатися. Союзники роблять це різними способами».

 

Водночас, Єнс Столтенберг заявив, що твердо вірить в підхід НАТО до Росії, який в Альянсі називають подвійним: «Ми повинні бути твердими, ми повинні бути сильними, ми повинні бути єдиними, і ми є такими як союзники. Але в той же час ми завжди готові до змістовного діалогу з Росією. Ми дійсно закликаємо Росію обрати шлях співпраці, діалогу, деескалації замість конфронтації».