Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Виїзне засідання Комітету 16 квітня 2024 року у місті Чернівці

38 Фото

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

04 листопада 2021, 09:06

Підприємиця з Мелітополя відкрила швейну майстерню завдяки гранту на запуск власного бізнесу від ПРООН в межах ініціативи ЄС EU4Business

У рубриці #УспіхиУА сьогодні історія підприємиці з Мелітополя, яка після звільнення нарешті зважилася здійснити свою мрію і розпочати власну справу. У цьому їй допомогла програма ПРООН та ініціатива Євросоюзу EU4Business.

#УспіхиУА — рубрика про те, як українці на практиці реалізують Угоду про асоціацію з ЄС і користуються можливостями співпраці з Європейським Союзом.

Історія маленького бізнесу Лідії Хилої із Мелітополя почалася з кризи. Жінку скоротили з підприємства, на якому вона пропрацювала 19 років. Звільнення, каже пані Лідія, — дало їй можливість нарешті серйозно замислитися над тим, щоб розпочати власну справу, про яку давно думала.

«І що ви думаєте я зробила? Одразу пішла на курси крою і шиття, а потім у Центр зайнятості. Там я дізналася про конкурс грантів від програми ООН для започаткування власної справи», — каже пані Лідія.

Пані Лідія вмовила подругу об’єднати зусилля і разом жінки почали планувати і створювати проєкт, з яким зрештою подалися на отримання гранту. Вирішили шили постіль. Поспілкувалися зі знайомими власниками баз відпочинку, щоб зрозуміти, чи буде на їхні вироби попит. Бізнес план жінки склали в рекордні строки — усього за три дні. Пані Лідія зізнається, що до останнього не вірила, що зможе отримати фінансування. Але саме її проєкт відібрали для участі у конкурсі і згодом він переміг. Так пані Лідія отримала 142 тисячі гривень на те, щоб придбати швейне обладнання і відкрити власну справу.

Тільки-но підприємство почало працювати, як у світі почалася пандемія COVID-19. Її наслідки не минули бізнесу і пані Лідії. «Почався карантин. Усі підприємства почали зачинятись через COVID-19. Ви думаєте у нас опустились крила? Звісно ні. Ми почали шити маски. На той час я була вагітна, тому тільки кроїла та прасувала. Згодом народився другий син і він надихнув нас шити дитячі речі: пелюшки, кофтинки, повзунки. Ось так — з труднощами, але з великою любов’ю ми розвиваємо маленьке підприємство для кращого майбутнього наших дітей», — каже Лідія Хила.

Народження другої дитини, каже пані Лідія, — дало старт ще одному напряму її бізнесу — участі у державній програмі «Пакунок малюка».

«Я оформляла картку, за якою можна отримувати товари по програмі, вийшла з відділення банку і подумала: Стоп, а ми ж шиємо для дітей, значить, теж можемо якось підключитися. Повернулася в банк, там мені кажуть – та ми не знаємо нічого, тільки стартувала програма, дізнавайтеся в соцслужбі. Пішла туди, вони порадили написати в міністерство. Зараз світ сучасний, є телефон – треба дзвонити, є електронна пошта – написала», – розповідає пані Лідія.

У Міністерстві соціальної політики їй розповіли, які документи підготувати, як підключити на сайті сервіс оплати, і так майстерня пані Лідії стала першою в місті, де молоді батьки могли придбати дитячі речі за програмою «Пакунок малюка».

А в квітні ролик пані Лідії про її бізнес посів третє місце у конкурсі «Великі історії малого бізнесу». Серія роликів розповідає про підприємців із Донеччини, Луганщини та Запорізької області, які з нуля створили власну справу. Цю соціальну кампанію ПРООН та ЄС проводять вже 5 років поспіль спільно з Molodiya Festival. Ролик пані Лідії посів третє місце за результатами глядацького голосування та отримав фінансову допомогу на просування свого бізнесу.

Дізнайтеся, як почати свій бізнес  на сайті проєкту — startbusiness.com.ua
Почати.Бізнес – це безкоштовна платформа, мета якої показати реальні шляхи до створення власної справи та розповісти, як мінімізувати можливі ризики. Проєкт реалізується у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки уряду Польщі, ЄІБ та ЄС.

Джерела: youtube, eu4business.