Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Виїзне засідання Комітету 16 квітня 2024 року у місті Чернівці

38 Фото

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

16 серпня 2021, 10:25

Безпрецедентні і незворотні зміни: Міжурядова група експертів зі зміни клімату оприлюднила доповідь щодо клімату на планеті

Міжурядова група експертів зі зміни клімату (IPCC) цього місяця оприлюднила доповідь про глобальні зміни клімату на планеті та наслідки, які ці зміни матимуть для людства.

У доповіді резюмовано, що зміни клімату є масштабними, швидкими та дедалі посилюються. Ця доповідь має стати в нагоді урядам при розробці політик у сфері захисту довкілля та викидів парникових газів.

Зміни клімату, за даними вчених, сьогодні відбуваються у кожному регіоні нашої планети. Багато з цих змін є безпрецедентними за тисячі, якщо не сотні тисяч років, і деякі, нажаль, незворотні, як от тривале танення льодовиків та підвищення рівня моря.

Якщо не буде негайного, швидкого та масштабного скорочення викидів парникових газів, йдеться у здоповіді, — досягти обмеження глобального потепління до 1,5°C чи 2°C, буде неможливо.

Звіт показує, що відповідальність за викиди парникових газів лежить, передусім, на людині та її діяльності. «Кожне з останніх чотирьох десятиліть було теплішим за будь-яке десятиліття, що передувало йому з 1850 року. Глобальна температура поверхні планети у перші два десятиліття 21 століття (2001-2020 рр.) була на 0,99°C вищою у порівнянні з 1850-1900 роками. А протягом 2011-2020 років ця температура була вже на
на 1,09°C вищою, ніж у 1850–1900 рр, вказано у документі. — Вплив людини збільшує температуру клімату на планеті з безпрецедентними за останні дві тисячі років темпами».

Ось ще кілька приголомшливих фактів зі звіту:
•    У 2019 році концентрації CO2 в атмосфері були вищими, ніж будь-коли за щонайменше 2 мільйони років.
•    Глобальна температура поверхні Землі з 1970 року зростала швидше, ніж у будь-який інший 50-річний період за період за останні 2000 років.
•    У 2011–2020 роках середньорічна площа арктичного морського льоду досягла найнижчого рівня з 1850 року. А середній рівень моря з 1900 року зростав швидше, ніж за будь -яке попереднє століття протягом останніх 3000 років.

Незворотні зміни

За потепління навіть на 1,1 градуса за Цельсієм клімат вже змінюється, — йдеться у звіті. Ще 10 років тому вчені вважали, що обмеження глобального потепління до 2°C вище рівня середини XIX століття буде достатнім для захисту нашого майбутнього. Відповідно ж до сучасних тенденцій, ми рухаємось до глобального потепління, у кращому випадку, до трьох градусів за Цельсієм. У документі Міжурядової групи експертів зі зміни клімату вказано, що тривале потепління навіть на 1,5 градуси за Цельсієм може спричинити серйозні, багатовікові, а в деяких випадках і незворотні наслідки. Для деяких рослин і тварин це може бути фатальним. «Навіть за потепління на 1,5 градуса за Цельсієм багато видів не зможуть адаптуватися до змін», — зазначено у звіті. Один із таких прикладів — коралові рифи — екосистеми, від яких залежить півмільярда людей».

У світі, що потепліє, збільшиться тривалість сезонів пожеж, удвічі зростуть потенційні зони вигорання, а відтак — буде втрачено системи харчування. Десятки мільйонів людей, ймовірно, зіткнуться з постійним голодом до 2050 року, а ще 130 мільйонів людей можуть опинитися за межею бідності. У 2050 році в прибережних містах, що на «передовій» кліматичної кризи, сотні мільйонів людей опиняться перед загрозою повеней та штормів, які почастішають через підйом рівня моря. Ще близько 350 мільйонів людей, які живуть у містах, будуть стикатися з нестачею води через сильні посухи. І це за умови потепління на 1,5 градуса за Цельсієм. Якщо ж потепління буде на 2 градуси — жертвами посухи стануть 410 мільйонів людей.

У звіті також окреслюється небезпека складних та каскадних впливів, а також порогові значення точок неповернення в кліматичній системі, відомих як точки перелому, які вчені лише почали досліджувати та вимірювати.

Дослідження показали, що потепління на два градуси за Цельсієм може спричинити танення крижаних покривів на вершині Гренландії та Західної Антарктики до такого рівня, щоб підняти океани на 13 метрів, а це вже вище точки неповернення.

Інших переломні точки — це перетворення басейну Амазонки із тропічного лісу на савану. У найближчому майбутньому деякі регіони, як от схід Бразилії, Південно-Східна Азія, Середземномор’я, центральний Китай і узбережжя страждатимуть від кількох кліматичних катастроф одночасно: посух, спеки, циклонів, лісових пожеж та повеней.

«Цей звіт — перевірка реальності, — сказала співголова I робочої групи МГЕЗК Валері Массон-Дельмотт. — Ми тепер маємо більш чітке уявлення про минулий, теперішній та майбутній клімат. І це важливо для розуміння того, куди ми прямуємо, що можна зробити і як ми можемо підготуватися».

Водночас, масштабні та постійні скорочення викидів вуглекислого газу (CO2) та інших парникових газів можуть допомогти зупинити зміни клімату. Якість повітря, за умови суттєвого зниження викидів, може покращитися швидко. А от для стабілізації глобальної температури на планеті, на думку вчених, може знадобитися від 20 до 30 років.

Політика ЄС у сфері захисту довкілля

28 листопада 2019 Європейський Парламент ухвалив резолюцію  «Про надзвичайну ситуацію в галузі клімату і довкілля у Європі та на планеті», якою фактично оголосив надзвичайний стан у сфері клімату. Своєю резолюцією Європарламент закликав Єврокомісію розробити законодавчі та бюджетні пропозиці, щоби обмежити глобальне потепління на рівні 1.5 °C. А вже 11 грудня 2019 року у Європарламенті була офіційно представлена Європейська зелена угода. Це ціла система заходів і політик, які мають на меті зробити Європу першим кліматично нейтральним континентом зі стійкою економікою, вільною від викидів СО2 та незалежною від викопних ресурсів.

Україна

Україна висловила зацікавленість щодо участі в реалізації Європейського зеленого курсу. Нещодвано Уряд задекларував  мету до 2030 року скоротити викиди парникових газів до рівня 35% порівняно з 1990 роком. Водночас, 15 липня Верховна Рада України не змогла ухвалити масштабний проєкт закону №4167 «Про запобігання, зменшення та контроль забруднення, що виникає в результаті промислової діяльності». Цей законопроєкт передбачав поступову модернізацію підприємств протягом  12 років. Модернізація передбачала установку екологічно чистих електрофільтрів з використанням найкращих доступних технологій і методів. Також документ пропонував запровадити інтегровані дозволи, які б встановлювали для підприємств екологічні нормативи на відходи та викиди у довкілля.