Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Виїзне засідання Комітету 16 квітня 2024 року у місті Чернівці

38 Фото

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

09 серпня 2021, 09:39

В Євросоюзі планують створити квантову комунікаційну систему

Ірландія — остання із 27 членів ЄС підписала декларацію EuroQCI. Це означає, що тепер усі держави-члени Європейського Союзу взяли на себе зобов’язання співпрацювати разом з Європейською Комісією та Європейським космічним агентством (ЄКА) над створенням EuroQCI — безпечної квантової комунікаційної інфраструктури, яка охоплюватиме усю територію ЄС. EuroQCI стане частиною космічної системи безпечного зв’язку, створення якої зараз планує Єврокомісія.

Високопродуктивні та безпечні комунікаційні мережі мають важливе значення для європейського бізнесу, навчальних закладів та урядів як для того, щоб вони могли працювати безперебійно щодня, так і для обміну інформацією та для швидкої адаптації у часи кризи, — йдеться у повідомленні Єврокомісії. Тому Єврокомісія планує запустити супутникову систему безпечного з’єднання, яка забезпечить високошвидкісний широкосмуговий доступ до комунікаційних послуг по всій Європі. Ці послуги будуть надійні, безпечні та економічно ефективні. Важливою частиною згаданої системи має стати EuroQCI — квантова комунікаційна інфраструктура, яка має забезпечити захист чутливих ліній комунікації та баз даних, я також критичну інфраструктуру.

EuroQCI інтегрує квантову криптографію та інноваційні і безпечні квантові системи у традиційну комунікаційну інфраструктуру, доповнивши їх додатковим рівнем безпеки на основі квантової фізики. Наприклад, надаючи послуги на основі розподілу квантових ключів, які гарантують високий ступінь захисту завдяки формі шифрування. Це дасть змогу захистити передачу даних між урядовими установами Європи, муніципалітетами та посольствами, а також важливими соціальними установами, такими як лікарні та електромережі.

EuroQCI складатиметься з наземного сегмента, де опто-волоконні мережі зв’язують стратегічні об’єкти на національному та транскордонному рівнях, та космічного сегменту на основі супутників, що пов'язують національні квантові комунікаційні мережі по всьому ЄС та у всьому світі.

Декларація EuroQCI була ухвалена у червні 2019 року. Повної функціональності мережа має досягти до 2027 року.