Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

09 грудня 2020, 16:07

Єврокомісія надала Україні перший транш макрофінансової допомоги

Європейська Комісія від імені ЄС сьогодні виплатила Україні 600 мільйонів євро в рамках програми макрофінансової допомоги на подолання наслідків кризи, спричиненої пандемією COVID-19.

«Україна є сьомою країною, яка отримала виплати із загального пакету в сумі 3 млрд. євро екстреної допомоги для десяти партнерів із розширення та сусідства. Мета цієї допомоги — мінімізувати негативний вплив пандемії коронавірусу. Ця виплата сприятиме макрофінансовій стабільності в Україні, дозволить розподілити ресурси та пом'якшити негативні соціально-економічні наслідки пандемії коронавірусу. Вона демонструє солідарність ЄС з Україною», — йдеться в повідомленні Єврокомісії.

Виплату допомоги Єврокомісія здійснила після погодження Меморандуму про взаєморозуміння, яке відбулося цього літа та ратифікації цього Меморандуму всередині вересня, а також у зв'язку з рішенням України продовжувати співпрацю за програмою МВФ та впроваджувати політики за програмою, погодженою з ЄС.

Виконавчий віце-президент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс заявив: «Україна залишається на високому рівні в європейському порядку денному. Це наша сусідка і вона належить до Європи. Ми раді запропонувати політичну, фінансову і технічну підтримку, особливо під час кризи, як відповідь на пандемію COVID-19 і подолання соціальних та економічних наслідків. Цей перший транш надзвичайної макрофінансової допомоги на суму 600 мільйонів євро підтверджує солідарність ЄС з Україною та нашу подальшу тісну співпрацю. Я щиро бажаю Уряду України у 2021 році виконувати програму реформ, покращувати рівень життя, продовжуючи боротьбу з корупцією та наближати Україну до ЄС», — заявив Валдіс Домбровскіс.

З огляду на надзвичайний характер макрофінансової підтримки, перша виплата не залежить від виконання будь-яких конкретних умов. Натомість, виплата другого траншу буде обумовлена виконанням восьми конкретних заходів, передбачених Меморандумом про взаєморозуміння. Це заходи у сфері управління державними фінансами, боротьба з корупцією, поліпшення бізнес клімату та управління державними підприємствами.
«Комісія тісно співпрацює з українською владою щодо своєчасного виконання узгодженої програми реформ», — йдеться у повідомленні ЄК.

Кошти макрофінансової допомоги ЄС — це позики на дуже вигідних умовах, щоб допомогти країнам покрити їхні негайні та невідкладні потреби у фінансуванні.