Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Засідання Комітету щодо питання стану підготовки, затвердження та представлення на Першій...

31 Фото

Спеціальне засідання Комітету, присвячене розгляду Проекту Закону «Про ратифікацію Рамкової...

18 Фото

Виїзне засідання Комітету 16 квітня 2024 року у місті Чернівці

38 Фото

21 грудня 2016, 10:32

Заява народних депутатів України щодо злочинних дій режиму Б. Асада та Російської Федерації в Сирії

 

ЗАЯВА

народних депутатів  України

щодо злочинних дій режиму Б. Асада

та Російської Федерації в Сирії  

 

Ми, народні депутати України з глибокою тривогою спостерігаємо за драматичною ескалацією збройного конфлікту в Сирії, зокрема, за справжньою різаниною мирного населення в Алеппо, яку здійснює режим Башара аль-Асада разом зі своїми іноземними спільниками. За даними ООН та гуманітарних організацій, у місті знищено тисячі мирних мешканців.

Ми звертаємо увагу світової спільноти, що дії Дамаску та Москви в Алеппо є тотожними з діями Росії у чеченській столиці Грозному у 1994-1995 роках, коли місто було фактично зруйновано вщент, поховавши під уламками  будівель мирне населення. 

Ми наголошуємо, що така ситуація склалася внаслідок змови Російської Федерації з режимом у Дамаску, які, прикриваючись боротьбою з терористами, насправді планомірно і цілеспрямовано знищують сирійський народ. Російська Федерація є безпосереднім учасником воєнних злочинів у Сирії, що засвідчили регулярні бомбардування російською авіацією цивільних об’єктів в Алеппо та в інших місцях, включаючи лікарні та гуманітарні конвої.

Ми із сумом констатуємо, що ці воєнні злочини стали можливими в тому числі й через зловживання Росією правом вето в Раді Безпеки ООН. Москва безкарно та цинічно шість разів блокувала прийняття Радбезом резолюцій щодо припинення вогню в Сирії.

Україна, як непостійний член Ради Безпеки ООН, рішуче виступає за невідкладне припинення вогню і масових вбивств цивільного населення в Сирії та початку переговорів з метою врегулювання кризи.

У цьому зв’язку ми закликаємо:

-         усі причетні сторони конфлікту негайно припинити військові дії, як це передбачено Резолюцією Ради Безпеки ООН 2268(2016);

-         посилити санкції проти Російської Федерації яка є співучасницею воєнних злочинів у Сирії;

-         усі міжнародні організації, насамперед ООН, Лігу арабських держав, Організацію ісламського співробітництва та прогресивні держави світу вживати всі можливі заходи, використовувати всі наявні інструменти впливу на головних винуватців затягування кривавого терору – Дамаск і Москву – з метою примусити їх виконувати свої зобов’язання з міжнародного гуманітарного права;

-         ООН започаткувати механізм розслідування воєнних злочинів, скоєних на території Сирії, та притягнення винних до відповідальності.


ОРИГІНАЛ ЗАЯВИ