Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Засідання Комітету щодо питання стану підготовки, затвердження та представлення на Першій...

31 Фото

Спеціальне засідання Комітету, присвячене розгляду Проекту Закону «Про ратифікацію Рамкової...

18 Фото

Виїзне засідання Комітету 16 квітня 2024 року у місті Чернівці

38 Фото

25 грудня 2015, 09:07

24 грудня 2015 року відбулось чергове засідання Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції

Народні депутати підтримали проект Закону реєстр.№0071. Прийняття проекту Закону України сприятиме реалізації Угоди між  Кабінетом Міністрів України та Урядом Федеративної Республіки Німеччина про фінансове співробітництво (асигнування 2011, 2012 та 2013 року), проект "Підтримка природно-заповідних територій в Україні" та дозволить залучити кредитні ресурси у розмірі 14 млн. євро, що у подальшому дозволить Україні спрямувати кошти на розвиток системи природоохоронних територій, в рамках якого фінансові ресурси будуть використовуватися для вирішення питань охорони навколишнього природного середовища та охорони і сталого використання природних комплексів та об’єктів природоохоронних територій, а також створить умови для виконання завдань, поставлених Урядом з відбудови економічного зростання держави.

У ході засідання члени Комітету розглянули низку законопроектів на їх відповідність праву Європейського Союзу, зобов'язанням України в рамках Ради Європи та Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони.

Народні депутати-члени Комітету визнали такими, що не суперечать міжнародно-правовим зобов`язанням України в рамках Угоди про асоціацію проекти законів реєстр. №№ 2736, 2859, 2859-1 та 2845.

Проект Закону ресєтр.№2736 передбачає внесення змін, згідно з якими встановлюються обмеження щодо спільної роботи близьких осіб в умовах прямого підпорядкування один одному, які згідно із Законом «Про запобігання корупції» прирівнюються до осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Метою законопроекту реєстр.№2859 є обмеження реклами пива та слабоалкогольних напоїв на телебаченні та радіо у зв’язку з прийняттям закону №71-VІІІ від 28 грудня 2014 року «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» шляхом доповнення відповідними положеннями статті 22 Закону України від 3 липня 1996 року № 270/96-ВР «Про рекламу». Доцільність прийняття автори законопроекту обґрунтовують потребою у наближенні українського законодавства до законодавства Європейського Союзу.

Законопроект реєстр.№2859-1 розроблено з метою забезпечення балансу фінансових інтересів телебачення і радіо індустрії з інтересами суспільства та убезпечення телеканалів і незалежних студій від скорочення власного виробництва.

Метою проекту Закону реєстр.№2845 є стимулювання виробництва безпечних та якісних кормів і тваринницької продукції; збереження і підвищення продуктивності тварин; отримання якісної та безпечної продукції тваринництва; забезпечення виробництва якісних та безпечних для здоров'я тварин кормів; захист кормів, кормових добавок і преміксів від фальсифікації.

Проект Закону реєстр.№3049 члени Комітету визнали таким, що не суперечить міжнародно-правовим зобов’язанням України. Однак, в Європейському Союзі правовідносини, аналогічні тим, які пропонується врегулювати проектом закону регулюються на рівні національного законодавства з урахуванням схвалених рекомендацій на рівні Європейського Парламенту та Європейської Комісії.

Разом з тим депутати визнали таким, що не відповідає праву Європейського союзу та зобов`язанням України в рамках Ради Європи проекти Законів реєстр.№№ 2078а, 2535 та 2534.

У ході засідання члени Комітету підвели підсумки роботи Комітету за 2015 рік та співпрацю з Парламентською експертною групою. Протягом 1-3 сесій Верховної Ради України VІІІ скликання Комітетом було розглянуто законопроектів та підготовлено висновків про відповідність праву Європейського Союзу, нормам і принципам СОТ, зобов’язанням України перед Радою Європи – 878, а також 34 висновки до законопроектів, щодо яких Комітет був головним. Парламентська експертна група за 6 місяців діяльності проаналізувала 184 законопроекти, з яких 52 було розглянуто на засіданнях Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції. Зараз на опрацюванні ПЕГ знаходяться 105 проектів нормативно-правових актів.