Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

15-те засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

19 Фото

Виїздне засідання Комітету 5-6 травня 2023 року

41 Фото

Робочі зустрічі в Італії складі міжпарламентської мережі United for Ukraine

4 Фото

19 березня 2015, 12:15

Україна оновлює пріоритети на шляху до ЄС – експерти

Київ, 18 березня 2015 року – Українські та європейські парламентарі й експерти презентували звіт про виконання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом за шість місяців. А також обговорили ухвалену 16 березня нову редакцію Порядку денного асоціації Україна – ЄС. «Це є практичний інструмент для моніторингу та оцінки прогресу України в імплементації угоди та здійсненні реформ та критеріїв їхньої спільної оцінки», – зазначив Остап Семерак, народний депутат України та співголова української частини Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС під час круглого столу, що відбувся в Українському кризовому медіа-центрі.

У документі визначені такі пріоритети як конституційна реформа, зміна виборчого законодавства, реформа судової системи, забезпечення боротьби з корупцією, реформа державного управління, енергетики, дерегуляція економіки та виведення її з тіні, зміни у законодавстві щодо державних закупівель та зміна системи оподаткування й зовнішнього аудиту публічних фінансів.

За словами Андрія Пленковіча, депутата Європейського парламенту та співголови Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС, європарламентарі відслідковують просування запровадження реформ в України і отримують сигнали, що наша країна обрала європейський курс розвитку, що,безперечно, підтримує європейська спільнота. З її боку є солідарність з Україною у нинішній ситуації, а також повне усвідомлення агресії з боку Росії, тому країни Європи докладуть зусиль для досягнення миру в Україні. «Децентралізація та конституційна реформа – це основа, на якій базуються усі інші реформи. Це складний процес, що потребує міжнародної підтримки, і європейські парламентарі готові спільно працювати з українськими колегами для успішного майбутнього України», – зазнаив Андрія Пленковіч.

Микола Кузьо, перший заступник директора Урядового офісу з питань європейської інтеграції, наголосив, що схвалений порядок денний демонструє прогрес України у сфері імплементації Угоди про асоціацію. «Заплановані завдання були виконані, відповідно, була потреба оновити документ, поставити нові пріоритети та завдання, тому це свідчить про прогрес», – підкреслив він.

Під час дискусії Ігор Бураковський, директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій зазначив, що певні зобов’язання Україна почала виконувати. Йдеться насамперед про реформу судочинства, виборчого законодавства, конституційну реформу. Проте, в демократичному суспільстві має бути узгодження економічної складової, зважаючи на те, що за нинішніх обставин Україна не зможе виділяти достатньо коштів на це, тож має ефективно координувати та використовувати іноземні інвестування. А також радить зосередитись на концептуальній роботі уряду. «Проблема в тому, щоб ми готували адекватні документи, в усьому має бути системний аспект. Крім цього, уряд має бути більш відкритим та залучати до роботи експертів, зокрема, фахових економістів», – порадив Ігор Бураковский.

Щодо впровадження реформ, Володимир Фесенко, голова Центру прикладних політичних досліджень «Пента», відзначив певну затримку з їхньою реалізацією, зокрема, в частині конституційної реформи та реформуванні виборчого законодавства. «Для демократичного реформування слід провести громадське та експертне слухання як всередині країни, так і за кордоном. Це потребує часу, тож маємо до кінця цієї сесії ухвалити потрібні конституційні зміни», – зазначив Володимир Фесенко. Крім того, експерт запропонував активізувати співпрацю парламентарів та урядовців щодо цих питаннях.

Під час дискусії директор Європейської програмної ініціативи Міжнародного фонду «Відродження» Дмитро Шульга підкреслив важливість громадської думки в питанні виконання Угоди про асоціацію. За його словами, важливо зрозуміти хто сплачує за реформи «Якщо все буде перекладатися на плечі пересічних людей, середнього класу, а олігархи не нестимуть солідарної відповідальності, на жаль, буде нерозуміння з боку суспільства», – пояснив представник МФ «Відродження».
Євродепутат Андрій Пленкович також підкреслив важливість врахування громадської думки в цих питаннях. І, підсумовуючи, порадив змінити менталітет і запровадити ґрунтовну координацію в роботі щодо виконання Угоди про асоціацію. «Сподіваюсь, що український уряд продовжить працювати у вірному напрямку, і ми ще протягом тривалого часу будемо, так би мовити, «няньчитися» з цим документом, орієнтуючись на євроінтеграційний шлях», – підкреслив він. У відповідь на це Остап Семерак зазначив, серед іншого, що вже ініціюються зміни в законодавстві щодо процедури проходження законопроектів на предмет відповідності до європейських стандартів.

У круглому столі також взяли участь:
Ангела Бочі, старший економіст Міжнародного центру перспективних досліджень,
Тарас Качка, в.о. президента Американської торговельної палати
Ігор Когут, голова Ради Лабораторії законодавчих ініціатив
Тарас Михальнюк, директор фонду «Open Ukraine».
Детальніше зі звітом про виконання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом можна ознайомитися за посиланням
Оригінал статті: http://uacrisis.org/ua/na-sljahu-do-es/