Головна > Текстові публікації > Міжнародна діяльність > Парламентський комітет асоціації > Діяльність

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

15-те засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

19 Фото

Виїздне засідання Комітету 5-6 травня 2023 року

41 Фото

Робочі зустрічі в Італії складі міжпарламентської мережі United for Ukraine

4 Фото

23 квітня 2018, 11:46

Завершилось Сьоме засідання Парламентського Комітету Асоціації між Україною та ЄС

18-19 квітня у м.Страсбург відбулось Сьоме засідання Парламентського Комітету Асоціації між Україною та ЄС (ПКА) під спільним головуванням Співголів Миколи Княжицького та Даріуша Росаті за участю народних депутатів України, представників ЄС та Уряду України

Від української частини ПКА у засіданні взяли участь народні депутати Микола Княжицький, Марія Іонова, Віктор Галасюк, Оксана Юринець, Олена Сотник, Ігор Алексєєв, Вікторія Войціцька, Олександр Бригинець та Андрій Лопушанський.

Під час першого робочого засідання, яке відбулось 18 квітня, депутати обговорили ряд важливих питань, зокрема стан імплементації Угоди про асоціацію, перспективи подальших відносин між ЄС та Україною, питання співпраці в економічній та енергетичній сферах, а також стан впровадження реформ в Україні. Окрему увагу депутати приділили обговоренню  безпекової ситуації, наслідків незаконно анексії Криму Російською Федерацією та імплементації Мінських домовленостей.

Виступаючи з вітальним словом Співголова ПКА М.Княжицький подякував Європейському Парламенту за підтримку суверенітету та територіальної цілісності України. Він також наголосив на важливості реформування судової системи і боротьби з корупцією в Україні. Окрім цього, М.Княжицький висловив занепокоєння техногенною ситуацією на Сході України та можливим затопленням шахт, що може призвести до катастрофічних наслідків для України в цілому.

Міністр екології та природних ресурсів України О.Семерак  зазначив, що виконання Угоди про асоціацію є інтегральним пріоритетом внутрішньої політики України і наголосив на ключовій ролі Верховної Ради України в цьому процесі. Також О.Семерак поінформував присутніх про досягнення України в частині імплементації розділу Угоди про асоціацію щодо навколишнього середовища.

Представник ЄС Д.Шубель зазначив, що Україна є одним з пріоритетів порядку денного ЄС та в черговий раз запевнив, що сторона ЄС підтримує суверенітет і територіальну цілісність України.

Заступник співголови ПКА М.Іонова під час свого виступу зазначила, що Україна впроваджує реформи, незважаючи на важкі умови, пов’язані з військовою агресією Російської Федерації на сході України та окупацією Криму. Також М.Іонова наголосила на важливості співпраці та належної координації дій між Урядом та Верховною Радою України в процесі імплементації Угоди про асоціацію.

Генеральний Директор Урядового офісу з питань європейської та євроатлантичної інтеграції О.Стефанішина поінформувала про прогрес, досягнутий в імплементації  Угоди про асоціацію.

Голова Представництва ЄС в Україні Х.Мінгареллі зазначив, що асоціація – це і є план модернізації України та визначив основні пріоритетні напрямки в цій сфері, такі як повну реалізацію ПВЗВТ, розроблення дорожньої карти з метою приєднання до енергетичної спілки, митного союзу та цифрового ринку, створення привабливого інвестиційного клімату з метою залучення іноземних інвестицій зі сторони європейських компаній. Доповідач наголосив на важливості розвитку політики «Східного партнерства +» в рамках якої особлива увага приділяється співпраці асоційованих країн України, Грузії, Молдови з ЄС.

Заступник співголови ПКА В.Галасюк під час свого виступу відзначив відчутні позитивні зрушення у сфері торгівлі між Україною та ЄС, зазначивши, що експорт товарів України до ЄС зріс на 30%, а експорт послуг – на 11%. Ключову роль відіграє ЄС і у залученні прямих іноземних інвестицій в Україну – приблизно 70%. Також В.Галасюк наголосив на важливості прийняття необхідних законів та створення спеціальних інституцій з метою активізації торгівельної та інвестиційної співпраці України з ЄС.

Окрім цього, учасники засідання обговорили стан приватизації в Україні, гуманітарну та техногенну ситуацію у її східних областях, а також процес укладання Угоди про оцінку відповідності та прийнятність промислових товарів.

Під час другого робочого засідання, яке відбулось 19 квітня, народними депутатами України спільно з депутатами Європейського Парламенту було висвітлено питання порядку денного реформ в Україні, а саме реформи судової системи, боротьби з корупцією, дотримання прав людини та боротьби з дискримінацією, реформи виборчої системи та перевірки виконання рекомендацій Місій зі спостереження за виборами, реформи державного управління та процесу децентралізації.

У ході обговорення зазначених питань депутати Європейського Парламенту підкреслили, що українська влада має продовжувати приділяти значну увагу боротьбі з корупцією, і це має залишатися одним із головних пріоритетів внутрішньої політики. Окрім цього, було висловлено серйозне занепокоєння щодо дотримання прав людини на тимчасово окупованих територіях Криму та сходу України.

Під час обговорення реформи виборчої системи О.Сотник підкреслила,  що виборчий кодекс є ключовим елементом у формуванні політичного органу та наголосила на важливості розуміння суспільством його переваг.

О.Юринець у ході обговорення питання щодо процесу децентралізації зазначила, що четвертий рік Україна працює над втіленням реформи децентралізації. Доповідач відзначила, що робота, пов’язана із законодавчим забезпеченням процесу децентралізації вже завершена і наголосила, що все більше людей відчувають позитивні результати децентралізації влади на місцях, зокрема у регіонах, містах і селах.

Продовжуючи дискусію щодо процесу децентралізації влади на місцях, В.Войціцька підкреслила важливість цільового використання бюджетних коштів керівництвом областей та міст.

За результатами засідання було прийнято Заключну заяву та рекомендації. (Final statement and recommendations)