Головна > Текстові публікації
17 травня 2023, 10:44

Іванна Климпуш-Цинцадзе виступила на сесії COSAC, присвяченій Україні

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС та перший заступник голови Комітету Вадим Галайчук взяли участь у сесії COSAC — Комітетів з європейських справ країн-членів Європейського Союзу та з європейської інтеграції країн-партнерів та країн-кандидатів на вступ до ЄС. Окреме обговорення було присвячене потребам України.

У своєму виступі Іванна Климпуш-Цинцадзе подякувала шведському головуванню за те, що вони продовжують тримати серед пріоритетів допомогу Україні, а також усім країнам-партнерам за підтримку: «Усім, хто нам надав за цей час фінансову й гуманітарну допомогу, за санкційний тиск на Росію, і за те, що вони продовжують торувати шлях до покарання Росії. Але, насамперед, всім тим, хто надав нам зброю, як головну  підтримку України».

Голова Комітету наголосила, що в України є нагальні потреби для відновлення, зокрема в енергетиці, в транспорті, в соціальній інфраструктурі, в житлі. «Але для того, щоб ми могли прийти до планування в будь-яких інших горизонтах – насамперед, нам потрібна зброя. Питання кількості, якості і швидкості передачі цієї зброї є критичним» — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Вона зауважила, що якщо не буде спільного розуміння, якою має бути мета вільного світу у цій війні, а це має бути поразка Росії, — то поразка України стане поразкою Європи і євроатлантичного світу. «Тому я сподіваюся, що всі усвідомлюють свою відповідальність, і страх не буде тим почуттям, яке керуватиме окремими країнами чи політиками в подальшому ухваленні рішень», — зауважила голова Комітету. За її словами, прикриватися питанням необхідності забезпечення єдності чи то Півночноатлантичного альянсу чи то Європейського Союзу не вдасться. Це не виправдає неспроможність протистояти тому, хто хоче зруйнувати міжнародний мир і хто хоче вбити міжнародне право.

Іванна Климпуш-Цинцадзе переконана, що відновлення України і реформи мають йти поруч. Через те, що трансформована, відновлена, змінена Україна зможе стати сильним, переконливим, впевненим членом як ЄС, так і НАТО. «Просила всіх озброювати Україну і не втомлюватися. Бо це наше спільне завдання – перемогти у цій війні», — сказала вона.

Учасники сесії висловили всебічну підтримку Україні. Водночас, голова Комітету вважає, що Україна має і далі системно й глибоко працювати, як з окремими країнами, так і з багатьма різними політичними й суспільними впливами в різних країнах вільного світу для того, щоб цю підтримку зберігати.

Також українська делегація сьогодні провела важливі двосторонні зустрічі з делегаціями Кіпру, Австрії, Польщі, Литви та Молдови.