Головна > Текстові публікації
29 березня 2021, 10:36

#НаОпрацюванні Комітету проєкт закону, який пропонує усунути дискримінацію людей страховими компаніями

Проєкт Закону №4630 (http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=70884), який зараз опрацьовує Комітет з питань інтеграції України до ЄС, має на меті усунути дискримінацію людей, зокрема тих, що мають інвалідність чи обмежені можливості, страховими компаніями, а також посилити контролюючі функції уповноваженого органу, що займається ліцензуванням страхової діяльності. Цей орган зобов’язаний буде перевіряти правила страхування та визначати ступінь відповідальності за порушення правил.

 

Автори законопроєкту стверджують, що люди з інвалідністю в Україні зазнають дискримінації з боку страховиків. Так, 31 жовтня 2019 року Верховний Суд ухвалив постанову у справі № 201/13021/16-ц (провадження № 61-26132св18), яка стосувалася захисту прав осіб з інвалідністю від дискримінації за ознакою інвалідності з боку страхових компаній. 

 

Суд встановив, що страхова компанія «АХА-Страхування» порушила права людини з інвалідністю, відмовивши в укладанні договору добровільного медичного страхування для виїзду за кордон. Приводом для відмови стала саме інвалідність. Людина, відтак, не змогла отримати візу і виїхати за кордон. Суд зобов’язав страхову компанію змінити її правила страхування, щоб усунути таке порушення надалі. 

 

У ході судового розгляду справи з’ясувалося, що дискримінаційне положення в правилах страхування стосувалось всіх осіб з інвалідністю першої та другої групи, а також всіх осіб старше шістдесяти років. На практиці, кажуть автори законопроєкту №4630, це означає, що люди з інвалідністю не могли і не можуть на законних підставах виїхати за межі України, оскільки при перетині державного кордону чи для отримання візи – слід обов’язково надати договір добровільного медичного страхування для тих, хто виїздить за кордон. Без цього документу людина просто не може законно виїхати з країни.

 

Схоже дискримінаційне положення, зауважують автори законопроєкту, є у правилах страхування більшості страхових компаній України. Відтак, окрім бар’єрів у суспільстві та соціальному житті, люди з обмеженими можливостями та інвалідністю стикаються ще й з грубим порушенням їхніх прав. Це є порушенням і вітчизняного законодавства — Закону України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні» і Конвенції про права осіб з інвалідністю, яку Верховна Рада України ратифікувала ще у 2009 році. 

 

За інформацією Державної служби статистики, в Україні проживає понад 2,7 млн людей із обмеженими можливостями (інформація за 2020 рік). Це більше 6 % від загальної кількості населення і показник цей щорічно зростає.

 

Що пропонує законопроєкт №4630?

 

Автори законопроєкту переконані, що порушення прав інвалідів з боку страховиків є наслідком недосконалості законодавства, що регулює порядок ліцензування страхових компаній. Зокрема, статті 17 Закону України «Про страхування», де містяться занадто загальні положення, які на додачу можуть застосовуватися вибірково. Відтак, проєкт пропонує:

  • внести зміни до статті 17 Закону України «Про страхування», щоб законодавчого закріпити обов’язок страховиків дотримуватися законодавства, зокрема, щодо запобігання та протидії дискримінації. Закон пропонується доповнити положенням про те, що пряме або непряме обмеження прав громадян щодо добровільного або обов'язкового страхування за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, віку, стану здоров’я, інвалідності, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками не допускається. 
  • посилити  контролюючі функції уповноваженого органу, який займається ліцензуванням страхової діяльності. Встановлює для нього обов’язкові перевірки правил страхування та визначає міру відповідальності за порушення вимог до їхнього складання. «Уповноважений орган відмовляє у видачі ліцензії та реєстрації правил чи змін та (або) доповнень до них, а в разі видачі ліцензії – призупиняє її дію, якщо подані на реєстрацію або вже зареєстровані Уповноваженим органом правила страхування, або зміни чи доповнення до них суперечать чинному законодавству, порушують чи обмежують права страхувальника або не відповідають вимогам цієї статті, до повного їх усунення», — йдеться в проєкті закону.

Свій висновок щодо законопроєкту №4630 Комітет оприлюднить на засіданні 31 березня.