Головна > Текстові публікації
01 вересня 2021, 08:14

70% дорослого населення ЄС повністю вакциновані від коронавірусу

Європейський Союз досяг важливого етапу — 70% дорослого населення повністю вакциновані від COVID-19, йдеться у повідомленні  Європейської Комісії. «Понад 256 мільйонів дорослих людей у ЄС пройшли повний курс щеплення», — вказано у повідомленні ЄК.

Голова Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн заявила: «Повна вакцинація 70% дорослого населення ЄС — це велике досягнення. Але пандемія не закінчилася. Я закликаю всіх, у кого є можливість, зробити щеплення. І ми також маємо допомогти решті світу вакцинуватися від ковіду. Європа буде продовжувати підтримувати своїх партнерів на цьому шляху, зокрема країни з низьким та середнім рівнем доходу».

Глобальна співпраця та солідарність

«Швидка, повна вакцинація всіх цільових груп населення в Європі та в усьому світі є ключем до контролю над пандемією. ЄС очолив багатосторонню відповідь і експортував близько половини вакцин, вироблених у Європі, до інших країн світу», — йдеться у повідомленні ЄК.

У реагуванні на пандемію коронавірусу ЄС дотримується підходу «Team Europe». Мета такого підходу – зберегти життя шляхом надання швидкої цільової підтримки партнерам ЄС у боротьбі з пандемією. Така підтримка складається з ресурсів, які надає Євросоюз, країни-члени та фінансові інституції, зокрема Європейський інвестиційний банк, а також Європейський банк реконструкції та розвитку.

«Team Europe» виділила близько 3 мільярдів євро для Фонду COVAX, щоб забезпечити принаймні 1,8 мільярда доз для 92 країн з низьким рівнем доходу. Наразі через ініціативу COVAX доставлено понад 200 мільйонів доз у 138 країн світу.

Підтримка Євросоюзом України у боротьбі з COVID-19

Європейський Союз застосовує Механізм цивільного захисту для координації та фінансування до 75% транспортних витрат на доставку вакцин, наданих його країнами-членами, в Україну. Всього з Данії, Німеччини, Греції, Литви, Польщі, Румунії та Словаччини Україні було виділено понад 3 мільйони доз вакцини AstraZeneca. З них за останні тижні було доставлено понад 2.5 мільйони доз. Наразі доставка триває.

«Ця допомога є важливим проявом солідарності Європейського Союзу з Україною у боротьбі з COVID-19, і ЄС з гордістю підтримує її через свій Механізм цивільного захисту. Допомога українцям має бути частиною глобальних зусиль з вакцинації, і я сподіваюся, що понад 3 мільйони доз вакцин від наших країн-членів будуть швидко використані. Ніхто не є в безпеці, доки всі не в безпеці», – заявив  Посол Матті Маасікас, Голова Представництва Європейського Союзу в Україні.

В рамках «Team Europe» від початку 2020 року ЄС залучив понад 190 мільйонів євро на допомогу Україні для подолання викликів, пов’язаних з COVID-19. У такий спосіб Євросоюз підтримав систему охорони здоров’я, працівників, які знаходяться на передовій боротьби з пандемією, малі та середні підприємства, а також вразливі групи населення. ЄС активував Механізм цивільного захисту для передачі країнами-членами медичного обладнання та матеріалів Україні, а також надає нашій державі макрофінансову допомогу у розмірі 1,2 млрд. євро, аби підтримати у подоланні негативних економічних наслідків пандемії.