Головна > Текстові публікації > Новини
23 червня 2020, 11:46

Подорожі після корони — коли відкриється Євросоюз?

Обмеження, пов’язані з коронавірусом у Євросоюзі, дедалі більше скасовують. Зважаючи на кращу епідеміологічну ситуацію та початок літніх канікул, вільне переміщення в ЄС поступово відновлюється. Утім, Європарламету цього не достатньо — там хочуть скоординованих зусиль для якнайшвидшого відновлення вільного пересування в межах Шенгенської зони. І початок сезону відпусток — не єдина причина. На думку європарламентарів, це потрібно, перш за все, для відновлення економіки, а без свободи пересування людей, товарів і послуг економічне відновлення неможливе. 19 червня Європейський Парламент навіть ухвалив резолюцію, в якій висловив стурбованість тим, що прикордонний контроль в ЄС подекуди все ще залишається. Кордони потрібно відкривати, дотримуючись при цьому принципу недискримінації — переконані депутати Європарламенту.

Як працював Шенген у закритому режимі?

«Держави-члени ЄС діяли індивідуально, і зараз настає час для ЄС вжити негайних кроків, щоби збитки Шенгену через обмеження пересування не стали непоправними», — заявила членкиня Європарламенту Таня Фаджон. «Єврокомісія має взяти на себе ключову роль у відновленні свободи пересування, в першу чергу, для ключових категорій, таких як транскордонні працівники,» — додала вона.

За чинними шенгенськими правилами, країни ЄС можуть протягом обмеженого періоду запроваджувати перевірки на своїх внутрішніх кордонах, якщо є серйозна загроза державній політиці чи внутрішній безпеці. Але про усі ці заходи вони зобов’язані повідомляти Європейську Комісію та Європарламент. Наразі Єврокомісія проводить у країнах моніторинг національних обмежень стосовно COVID-19.

Настанови ЄС: як знову відкрити кордони?

Міністри внутрішніх справ ЄС ще 5 червня підтвердили, що більшість держав-членів скасують контроль на своїх внутрішніх кордонах та відновлять поїздки до 15 червня. Ті ж, хто не зробив цього до 15 червня, зобов’язані скасувати обмеження до кінця цього місяця.

З метою безпечного відновлення подорожей, ЄС запустив спеціальну онлайн-платформу. На ній у режимі реального часу доступна інформація щодо обмежень при перетині кордонів у різних країнах ЄС, а також щодо заходів безпеки, пов’язаних з COVID-19 в цих країнах.

Коли українці зможуть подорожувати за кордон, в тому числі в країни ЄС?

Щоб не заплутатися в переліку обмежень, дозволів і заборон, Міністерство закордонних справ України також створило онлайн платформу для українців, на якій доступна інформація щодо подорожей за кордон. На інтерактивній мапі  знайти дані, в які країни світу в’їзд громадянам України вже дозволений, через які дозволений тільки транзит, в які держави поки їздити заборонено.

Наразі карта працює в тестовому режимі. Інформацію на ній будуть постійно оновлювати посольства України. Працюватиме вона доти, поки у світі будуть діяти обмеження на подорожі через COVID-19.

Також МЗС радить українцям, які виїздять за кордон, реєструватися у системі «ДРУГ» (Добровільна реєстрація українських громадян при подорожах за кордон). У разі надзвичайної ситуації це допоможе українським дипломатичним представництвам оперативніше надати допомогу українцям за кордоном.

Публікацію створено за матеріалами Європейського Парламенту та МЗС України.