Головна > Текстові публікації > Новини
18 січня 2021, 12:38

Європейські вимоги до матеріалів, що контактують з харчовими продуктами

У нас #НаОпрацюванні Комітету проєкт закону №4568, який на законодавчому рівні має гарантувати безпечність матеріалів і предметів, що безпосереднього або опосередкованого контактують з харчовими продуктами у процесі їхнього виробництва, обігу та використання. Автори проєкту зазначають, що наразі в Україні відсутній закон, який би комплексно регулював це питання. Частково це регулюється Законом України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». Проте, він містить лише одну статтю, яка стосується державної реєстрації матеріалів і предметів, що контактують з харчовими продуктами, і не враховує значної кількості вимог, що містить європейське законодавство. 

 

Що пропонує проєкт №4568?

 

Відповідно до зобов’язань за Угодою про асоціацію з Європейським Союзом, Україна має гармонізувати своє законодавство із правом ЄС, зокрема, стосовно заходів щодо хімічних речовин, які мігрують з пакувальних матеріалів до харчових продуктів. Проєкт Закону пропонує імплементувати у національне законодавство положення одразу чотирьох регламентів ЄС, а саме: щодо матеріалів та виробів, що контактують з харчовими продуктами, щодо переробленої пластмаси та виробів, призначених для контакту з харчовими продуктами, про належну виробничу практику матеріалів та виробів, призначених для контакту з продуктами харчування та щодо активних та «інтелектуальних» матеріалів і предметів, призначених для контакту з харчовими продуктами.

 

Законопроєкт, зокрема, передбачає: 

  • застосовувати термінологію законодавства ЄС в українському законодавстві;
  • визначає повноваження органів виконавчої влади у сфері виробництва, обігу та використання матеріалів та предметів, що контактують з харчовими продуктами;
  • встановлює загальні та спеціальні вимоги до матеріалів та предметів, що контактують з харчовими продуктами;
  • запроваджує вимоги до перероблених пластикових матеріалів та предметів, що контактують з харчовими продуктами;
  • встановлює порядок державної реєстрації об'єктів, що використовуються у виробництві матеріалів та предметів, що контактують з харчовими продуктами;
  • встановлює особливості державної реєстрації процесів переробки пластику;
  • містить положення щодо внесення змін, зупинення дії та скасування рішення про державну реєстрацію об’єктів;
  • встановлює вимоги до маркування, декларування відповідності та вимоги до забезпечення простежуваності матеріалів та предметів, що контактують з харчовими продуктами;
  • містить положення, щодо належної виробничої практики (GMP) при виробництві матеріалів та предметів, що контактують з харчовими продуктами та положення щодо державного контролю та відповідальності операторів ринку.

Положення проєкту Закону не стосуються предметів і матеріалів, що постачаються як антикваріат, захисних матеріалів або оболонок, зокрема, матеріалів, що покривають сирну кірку, м’ясні напівфабрикати або фрукти, які є частиною харчового продукту і можуть споживатись разом з ним, стаціонарного обладнання для централізованого або нецентралізованого водопостачання, а також нехарчову продукцію, організаційно-правові засади обігу якої визначені Законом України «Про загальну безпечність нехарчової продукції».

 

Свій висновок щодо того, чи відповідають положення законопроєкту праву ЄС Комітет з питань інтеграції України до ЄС оприлюднить на одному з найближчих засідань.