Головна > Текстові публікації
23 травня 2023, 14:51

«Маємо значно чіткіше розуміння партнерів, що Україні треба допомагати далі» — Іванна Климпуш-Цинцадзе про результати сесії ПА НАТО

Парламентська асамблея НАТО, весняна сесія якої відбулася у Люксембурзі, ухвалила потужну декларацію на підтримку України. Цьому передувала велика робота парламентарів та зусилля вже безпосередньо під час весняної сесії ПА. Зокрема завдяки наполегливій позиції української делегації було враховано важливі поправки до документу. У декларації, серед іншого, злочини Російської Федерації в Україні названо геноцидом, а нинішній режим в Росії — терористичним.

Також ПА НАТО звернулася до урядів її держав із закликом підкреслити на Вільнюському саміті необхідність твердих майбутніх гарантій безпеки Україні до набуття членства в НАТО, ще раз підтвердити належне місце України в НАТО, що вона стане членом альянсу, і що альянс допоможе Україні виконати необхідні умови на чіткому шляху до вступу.

Крім того, в декларації окреслено такі важливі питання як відновлення територіальної цілісності України, надання допомоги до перемоги й після, підтримка створення Спеціального міжнародного трибуналу для покарання Росії за злочини агресії, а також механізми репарацій і компенсацій Україні.

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе результати роботи української делегації прокоментувала так: «На додаток до потужної резолюції ми провели багато важливих двосторонніх зустрічей — із заступником Генсека НАТО, з делегацією американського Конгресу, німецького Бундестагу, британського парламенту, з міністром оборони, віцепрем’єром Люксембургу, з міністеркою юстиції та культури Люксембургу, з Президенткою ПА НАТО, а також із великою кількістю інших делегацій країн-членів Альянсу. Маємо набагато більш усвідомлене розуміння того, що потрібно допомагати Україні».

У своєму виступі прем’єр-міністр Люксембургу, який приймав весняну сесію ПА НАТО, зазначив, що у його країні є абсолютно чітке розуміння важливості допомоги Україні. Він нагадав про те, що під час Другої світової війни 3 тисячі американських солдатів загинули, визволяючи Люксембург. І, напевно, до того, як вони приїхали визволяти Люксембург від нацистської навали, вони не знали, де він розташований. Тож якщо йдеться про цінності, про принципові речі, люксембурзці дуже добре усвідомлюють свою відповідальність у допомозі Україні. І, незважаючи на дуже невеличку армію (лише тисяча осіб), вони максимально, в різні способи, через надання різних видів допомоги, в тому числі військової, будуть продовжувати допомагати Україні. Власне, всі делегації, з якими працювали українські парламентарі, за словами голови Комітету, — як давні члени Альянсу, так і зовсім нові, наприклад, фіни — абсолютно чітко усвідомлюють потребу і відповідальність далі стояти поруч з Україною до повної перемоги. «І це теж велике зрушення, бо раніше йшлося виключно про те, що Україна не повинна програти у цій війні. Зараз ідеться вже про перемогу. Наші Збройні Сили й українське суспільство своїм героїчним спротивом, стійкістю, спроможністю протистояти цьому монстру не тільки надихають, а й зобов’язують наших партнерів бути поряд. Боротьба триває, і важливо розуміти, що на цьому шляху, який, напевно, не буде коротким, ми маємо на кого спертися. І ми вперше в нашій історії як держава і як народ — не одні в цій боротьбі», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.