Головна > Текстові публікації > Новини
15 березня 2023, 10:10

Іванна Климпуш-Цинцадзе: Українські жінки захищають нашу незалежність так само, як і чоловіки

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС взяла участь у дискусії «Прогалина в безпеці: роль жінок у сучасній армії». Дискусію організував британський Королівський інститут міжнародних відносин «Chatham House».

За словами Іванни Климпуш-Цинцадзе, із 2014 року, коли почалася війна Росії проти України, в українських Збройних Силах служило понад 16 тисяч жінок, переважно на цивільних посадах. «З того часу ми почали відкривати можливості для жінок обіймати військові посади, мати право отримувати високі звання. Дуже пишаюся тим, що нам вдалося відкрити можливість для дівчат навчатися у військових ліцеях. Це допомогло протягом цих років подвоїти кількість жінок, які служать в українській армії. А також самим жінкам — посідати більш високі посади у війську», — сказала голова Комітету.

Із початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну кількість жінок у Збройних Силах подвоїлася. На сьогодні ця цифра сягає вже майже 60 тисяч. 5 тисяч жінок задіяні безпосередньо у бойових діях. На жаль, понад сто жінок-військових уже загинули у цій повномасштабній війні, понад сто — поранено і близько п’ятдесяти вважаються зниклими безвісти. «Жінки на рівні з чоловіками намагаються стати частиною війська. Вони демонструють неймовірну спроможність у цьому новому типі технологічної війни. Вони захищають нашу незалежність так само, як і чоловіки», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе. Та попри це, за її словами, ми все одно спостерігаємо таку собі скляну стелю, крізь яку жінки не можуть пробитися. У політиці ще кілька років тому присутність жінок теж була досить рідкісним явищем. Зараз в Україні є квоти на присутність жінок у політиці. Зокрема, у політичних партіях має бути не менше 30% жінок. «Коли я прийшла у політику в 2014 році, після Революції Гідності, я прийшла з аналітичного середовища саме у сфері безпеки. І мені завжди доводилося конкурувати з чоловіками на основі своїх компетенцій. Тому мені здавалася дивною і принизливою пропозиція впроваджувати квоти на присутність жінок, приміром, у політичних партіях. Але згодом я зрозуміла, що це нам дасть змогу швидше рухати цей процес і швидше прийти до нормальності того, що жінки мають бути представленні у політиці на рівні з чоловіками. Для порівняння — у попередньому скликанні Парламенту ми мали 12% жінок, у цьому — вже понад 20%», — сказала голова Комітету.

Вона також поінформувала, що на законодавчому рівні в Україні посилили кримінальну відповідальність за сексуальні домагання. Але цього недостатньо. «Ми маємо працювати над тим, щоби подолати страх постраждалих жінок і чоловіків говорити про це, заявляти про це. Українське суспільство — і чоловіки, і жінки, продемонструвало неймовірну стійкість у цій війні. Сподіваюся, що із цих тяжких випробувань воно вийде не тільки переможцем, а стане більш інклюзивним, відкритим. І що після війни ми спостерігатимемо додаткові позитивні зміни щодо жінок на рівні політик і у сфері безпеки», — підсумувала Іванна Климпуш-Цинцадзе.