Головна > Текстові публікації
04 березня 2023, 16:07

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Мені хотілося б, щоб у нас були сильні інституції, і щоби ми якомога швидше рухалися до відповідності Копенгагенським критеріям

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС, у складі української парламентської делегації, здійснила робочий візит до Данії. Разом з колегами вона зустрілася зі спікером Парламенту Данії Сореном Геле, представниками різних політичних сил, членами комітетів Фолькетингу з національної безпеки та оборони, заступником секретаря зовнішньої політики Міністерства закордонних справ Данії.

Українська делегація подякувала Данії та її народу за підтримку України. За даними соцопитувань, 73% данців підтримує надання Україні зброї. 80% — за подальше надання допомоги Україні. «Практично всі політичні сили, присутні в Парламенті, одностайно виступають за продовження допомоги, і вони є серед тих, хто надає нам військову підтримку. Ми говорили про подальші можливості, про безперервність цього процесу, про те, що це принципово для нашої спільної перемоги. І вони розуміють та підкреслюють, що у цій війні ми воюємо і за них також», — поінформувала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

На зустрічах ішлося і про європейську інтеграцію України. Українські депутати наголосили на необхідності підтримки у цей трансформаційний період на шляху до членства у Європейському Союзі. «Щоб із їхньою допомогою ми пройшли цей шлях гідно і якомога швидше. Вони підкреслювали, що немає ніяких обхідних шляхів до членства в ЄС. Це передбачає велику роботу, але вони готові включатися і використовувати свій досвід, як тоді, коли вони допомагали Польщі й країнам Балтії проходити цей шлях», — сказала голова Комітету.  У контексті євроатлантичної інтеграції сторони обговорили необхідність глибокої дискусії та пошуку консенсусу про членство України в НАТО. «На Вільнюський саміт в липні цього року потрібно виходити з більш амбітними планами стосовно потенційного членства України в НАТО», — впевнена Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС також взяла участь у панельній дискусії в рамках конференції «Майбутнє для демократичної України», яка відбулася в Українському домі в Копенгагені. Цей простір відкрився минулого тижня завдяки зусиллям громадських організацій і Посольства України в Данії. Центральна і муніципальна влада міста підтримали зусилля із його створення і надали в безоплатну аренду на три роки приміщення для Українського дому.

Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила, що після завершення війни Україна має бути вільною від Росії, від постколоніального і пострадянського спадку. Вона має бути із сильним громадянським суспільством. «Я мрію про те, щоб політичні партії, які розвиватимуться в Україні, змагалися ідеологіями, а не лідерами. Мені хотілося б, щоби наше суспільство, побудоване на горизонтальних зв’язках, було суспільством відповідальних особистостей, які б не знали слів популізм, патерналізм і не сприймали їх. Щоби у нас були сильні інституції, щоб якомога якісніше і швидше ми рухалися до відповідності Копенгагенським критеріям, якими так пишаєтся Данія. Адже саме на Європейській Раді в Копенгагені у 1993 році ці критерії були ухвалені. І вони є основою для членства будь-якої країни в Євросоюзі», — зазначила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Також голова Комітету наголосила, що Україна після війни має будувати постіндустріальну економіку, а не просто відбудовувати радянські заводи і фабрики; мати візію і новий підхід до відбудови, яка має відбуватися із залученням партнерів, з їхнім моніторингом використання коштів.

Окрему увагу учасники дискусії приділили питанню відповідальності Росії, а також роботи західних партнерів для того, щоб визначити, в який спосіб, через які судові інстанції можна притягти російське керівництво до відповідальності за злочин агресії, всіх, хто причетний, — до відповідальності за воєнні злочини, злочини проти людяності і злочин геноциду.