Головна > Текстові публікації > Новини
31 січня 2023, 12:28

«Сподіваємось, що після війни ми зможемо за пришвидшеною процедурою розпочати вступ до НАТО» — Іванна Климпуш-Цинцадзе

На цьому голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС наголосила під час прямого ефіру на шведському телеканалі STV1. Іванна Климпуш-Цинцадзе подякувала Швеції, яка зараз головує в Раді ЄС за збереження принципу єдності і за підтримку України. Вона наголосила, що Україна зараз бореться за весь вільний світ. «І для мене дуже важливо, що маємо цю єдність — щодо цінностей, принципів, наших спільних цілей», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

За її словами, надання Україні кандидатського статусу на вступ до ЄС стало тектонічним зсувом у питанні розширення Європейського Союзу. «Для українців же — це світло в кінці тунелю — знати, що ми можемо будувати своє майбутнє так, як ми того прагнемо і за що боремось із 2014 року, з Революції Гідності. І я впевнена, що членство України в ЄС і в НАТО (я щиро бажаю успіху Швеції, ми усі схрестстили пальці, вболіваючи за якнайшвидший вступ Швеції до Альянсу) дасть перспективу безпеки і добробуту українському народу. Але також це забезпечить стійкий і тривалий мир у Європі. На мою думку, немає іншого шляху до стійкої безпеки на континенті», — зауважила голова Комітету. Підтримка українцями вступу до ЄС та НАТО, за словами Іванни Климпуш-Цинцадзе, є рекордно високою сьогодні, ці цифри сягають майже 90%: «І ми сподіваємось, що після завершення цієї війни зможемо за пришвидшеною процедурою розпочати інтеграцію в НАТО».

Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила, що зараз Україна зосереджена на виконанні семи умов, які супроводжували надання кандидатського статусу на вступ до ЄС. Усі гілки влади залучені до того, щоб виконати ці вимоги оперативно і якісно. Щодо продовження реформ — голова Комітету поінформувала шведських глядачів, що за роки після Революції Гідності Україні вдалося побудувати антикорупційну інфраструктуру, яка, нарешті, працює за багатьма напрямами. Це і Національне антикорупційне бюро України, Національне агентство із запобігання корупції, Спеціалізована антикорупційна прокуратура. «І ця система приносить результати. В українському суспільстві різке несприйняття корупції. Важко навіть собі уявити, що посадовці можуть наживатися під час війни. На жаль, є такі випадки. І добре, що є інституції, які мають за це притягти до відповідальності», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.