Головна > Текстові публікації > Новини
31 січня 2023, 07:28

«Зброя — і далі головна гуманітарна допомога для України», — Іванна Климпуш-Цинцадзе

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС взяла участь у зустрічі голів комітетів у форматі COSAC. У цьому форматі працюють голови комітетів із Європейських справ країн-членів Євросоюзу і країн-кандидатів. Ця зустріч відбулася у Швеції в рамках шведського головування в ЄС, тому учасники детально обговорили пріоритети цього головування.

Шведське головування в Раді ЄС сформулювало такі ключові пріоритети:

    1. Безпека та єдність. Продовження економічної та військової допомоги Україні, а також її підтримка на шляху до ЄС.
    2. Стійкість та конкурентність. Приділятимуть найбільшу увагу війні в Україні та її короткостроковим наслідкам.
    3. Добробут, зелена та енергетична трансформація. Будуть продовжувати докладати зусилля зі стримування високих та нестабільних цін на енергію, сприятимуть довгостроковим реформам енергетичного ринку. Незалежність Європи від викопних ресурсів є необхідністю і не лише для «зеленої» трансформації, а й для гарантування безпеки.
    4. Демократія та верховенство права. Дотримання принципів верховенства права та фундаментальних свобод залишатиметься вирішальним для шведського головування. У цьому зв’язку очікується, що Україна продемонструє прогрес у цій сфері, що стане гарним стимулом для просування шведським головуванням європейської інтеграції України.


Усі ці пріоритети, за словами Іванни Климпуш-Цинцадзе, є вкрай потрібними для України. Голова Комітету, зі свого боку, зупинилася на двох особливо важливих. «Для нас принципово, що серед цих пріоритетів є, насамперед, питання безпеки й оборони, а також єдності країн Європейського Союзу. Тому важливо, що Україна у фокусі уваги шведського головування. З цим погоджуються і це підтримують всі абсолютно країни-члени Європейського Союзу. Всі політики, які були присутні, розуміють і усвідомлюють, що це спільна боротьба. Від результатів війни буде залежати геополітична конфігурація у світі, Європі і власне те, чи зможемо ми розраховувати на стійку довготривалу гарантію безпеки європейського континенту», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

За словами голови Комітету, всі учасники зустрічі підкреслювали, що вони поділяють цей пріоритет і розуміють, наскільки важливо всім продовжувати надавати політичну, військову та фінансову допомогу на допомогу Україні, а також нарощувати санкційний тиск на Росію.

Ще один пріоритет головування Швеції в Раді ЄС, який має велике значення для України, —це демократія і верховенство права, як основа функціонування Європейського Союзу, зауважила Іванна Климпуш-Цинцадзе. «В цьому контексті важлива підтримка шведським головуванням наших європейських прагнень, нашого налаштування на якомога швидше відкриття перемовин про членство. Ми маємо добру волю всіх країн, які підтримали наше кандидатство. Цей пріоритет важливий з точки зору виконання нами семи умов, що супроводжували рішення про кандидатство, для того, щоб ми могли максимально швидко добитися відкриття перемовин», — сказала вона.

Велику увагу було приділено питанням міграції, захисту дітей і підлітків від різних типів насильства. «Очевидно, що нам, поза нашим пріоритетом виживання, на шляху до Європейського Союзу вже потрібно включатися у глибше розуміння тих процесів, які пріоритизують члени Європейського Союзу, які для них є важливими в рамках внутрішньої дискусії, аби мати конкретну позицію України і враховувати ці пріоритети у своєму євроінтеграційному поступі», — впевнена голова Комітету.

В рамках формату COSAC Іванна Климпуш-Цинцадзе поспілкувалася з Міністеркою з питань Європи Швеції Джесікою Росволл, з головою Комітету з питань закордонних справ шведського Парламенту Гансом Волмарком і з державним секретарем Міністра Швеції у справах ЄС Крістіаном Даніельссоном. «Для них питання успіху і перемоги України є надзвичайно важливим. Очевидно, що, незважаючи на те, що це європейська платформа, тут багато країн висловлювалися, і я неодноразово на цьому наголошувала, про важливість успіху якомога швидшого вступу Швеції і Фінляндії до Північноатлантичного Альянсу. Ми сподіваємося, що з їхнім долученням до НАТО в нас всередині Альянсу додасться адвокатів, які будуть вболівати за якомога швидший вступ України до НАТО після завершення війни», — зауважила голова Комітету.

Вона подякувала учасникам формату COSAC за всебічну допомогу Україні, за те, що Україна так високо на порядку денному шведського головування. Однак також зауважила, що розслаблятися і спочивати на лаврах від того, що вже спільно зроблено, зарано. «Надання, продовження, забезпечення постійного швидкого постачання зброї для України продовжує бути головною гуманітарною допомогою для захисту українських цивільних і для можливостей українських військових звільняти наші землі від агресора», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Вона також висловила сподівання, що шведське головування в ЄС продовжить утримувати амбітний порядок денний євроінтеграційних прагнень України. «Ми сподіваємося, що з їхньою підтримкою, їхнім наполяганням ми отримаємо якомога швидший зворотній зв’язок від Європейської Комісії щодо нашого поступу з виконання семи умов кандидатства, щоб ми максимально могли допрацювати домашнє завдання в такий спосіб, аби воно отримало позитивну оцінку Європейської Комісії в жовтні 2023-го року», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.