Головна > Текстові публікації
18 листопада 2022, 15:42

У Комітеті з питань інтеграції України до ЄС відбулася зустріч з делегацією Групи Зелених у Європарламенті

У зустрічі з делегацією співголів Групи Зелених (Greens/EFA) у Європейському Парламенті взяли участь Вадим Галайчук — перший заступник голови Комітету з питань інтеграції України до ЄС, Олег Бондаренко — голова Комітету з питань екологічної політики та природокористування, Олена Хоменко — голова підкомітету з питань зовнішньоекономічних зв’язків та ефективного використання міжнародної допомоги Комітету ВР України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва, а також Андрій Жупанин — голова підкомітету з питань газової, газотранспортної галузі та політики газопостачання Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг.

Вадим Галайчук подякував європейським колегам за підтримку, яку Європейський Союз надає Україні: «Ми добре знаємо, скільки зусиль вкладено, і скільки кожен з вас зробив для того, щоб допомогти Україні». Ця підтримка, за словами Вадима Галайчука, має тривати, бо атаки рф на мирне населення та енергетичну інфраструктуру України стають дедалі частішими. Тому це вимагає ще більшої єдності і згуртованості із союзниками та партнерами України.

Перший заступник голови Комітету з питань інтеграції України до ЄС також заявив, що Україна розраховує на підтримку і на шляху європейської інтеграції. Верховна Рада, зі свого боку, за його словами, дуже активно працює над ухваленням законопроєктів, що продовжують реформувати різні сектори, як це передбачено Угодою про асоціацію та рекомендаціями Європейської Комісії, що ними супроводжувалося надання Україні статусу кандидатки на вступ до ЄС. У деяких секторах, за словами Вадима Галайчука, Україна досягла майже ста відсотків виконання своїх зобов’язань, як от із призначенням очільника Спеціальної антикорупційної прокуратури, ухваленням законодавства, що має забезпечити відповідність законодавства про боротьбу з відмиванням грошей стандартам FATF. Невдовзі ВР має ухвалити й інші важливі законопроєкти, такі як закон про медіа та закон про національні меншини.

«Дуже добре, що наш діалог щодо виконання цих семи пунктів дуже насичений з нашими європейськими колегами. Під час останнього робочого візиту до Брюсселя ми обговорили, як зробити цей діалог ще більш інтенсивним, щоби пришвидшити процес європейської інтеграції України та адаптацію національного законодавства до права ЄС», — сказав Вадим Галайчук.

Він також поінформував євродепутатів, що у ВР ухвалені зміни, згідно з якими у всіх комітетах Верховної Ради тепер працюватимуть підкомітети з європейської інтеграції. «Але у цьому процесі ми дуже добре розуміємо, що маємо збільшити інституційну спроможність як Верховної Ради загалом, так і Комітету з питань інтеграції України до ЄС та лінійних підкомітетів зокрема. Ми сподіваємось на допомогу Європейського Парламенту у побудові зв’язків між комітетами Верховної Ради та відповідними комітетами Європарламенту задля обміну досвідом, інформацією, для допомоги з офіційними перекладами», — наголосив Вадим Галайчук.

Террі Райнтке - співголова Групи Зелених в Європейському Парламенті зазначила, що для Європейського Союзу і для всіх демократій важливо стояти на боці України і допомагати захищати демократію та свободу. Вона також наголосила, що Україна має стала членом Європейського Союзу, але на даному етапі європейська сторона має бути чесною і щодо того, які кроки для цього мають бути зроблені, і щодо часових рамок. За її словами, у процесі євроінтеграції важливим є не тільки адаптація законодавства до права ЄС, але й його імплементація. Пані Террі Райнтке також висловила впевненість, що ЄС має допомогти Україні у процесі відбудови, а також докласти максимум зусиль, щоби винні у злочинах, скоєних в Україні, були притягнуті до відповідальності.