Головна > Текстові публікації
14 вересня 2022, 08:26

Іванна Климпуш-Цинцадзе: Захід має розірвати замкнене коло і, нарешті, надати Україні сучасні танки

На цьому голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС наголосила під час засідання Міжпарламентської Ради Україна – НАТО. Іванна Климпуш-Цинцадзе зауважила, що Україна завжди високо цінувала підтримку Парламентською асамблеєю НАТО суверенітету, територіальної цілісності та незалежності України. «Але сьогодні перед нами усіма як парламентарями постають нові виклики», — переконана Іванна Климпуш-Цинцадзе.


«Я вірю, що парламентарі, політики вільного світу, зокрема країн-членів НАТО, зараз повинні взяти на себе відповідальну і важливу комунікаційну роботу зі своїми суспільствами, щоби допомогти їм побороти втому і щоб надалі підтримувати Україну. Ми всі маємо зараз мобілізуватися у протистоянні російській пропаганді, яка свою увагу концентрує на підвищенні цін на енергоносії. Росія використовує енергоресурси, як зброю, проти західних суспільств. Ми роками говорили і попереджали про це, але далеко не всі хотіли слухати. Отже, зараз це відбувається і на територіях західних держав», — сказала голова Комітету. Тому, на її думку, треба говорити про дуже чесну, пряму, відкриту комунікацію із західними суспільствами, щоби заручитися їхньою підтримкою для України — фінансовою, політичною, збройною, гуманітарною, усією, якої Україна зараз потребує.

Іванна Климпуш-Цинцадзе закликала працювати і над посиленням санкцій проти рф, зокрема забороною віз для росіян: «Минулого тижня ми в Парламенті ухвалили резолюцію, в якій закликали усі держави Шенгенської зони, держави ЄС не обмежуватися напівзаходами, які ми, до речі, надзвичайно цінуємо — скасування Угоди про спрощення візового режиму з рф, регіональні ініціативи Польщі, Балтійських та інших країн про припинення видачі туристичних віз росіянам. Сподіваюсь, Фінляндія теж доєднається до цієї ініціативи. Але росіяни не повинні мати привілей подорожувати вільним світом. Має бути запроваджена цілковита заборона видачі віз для росіян, в тому числі і скасування тих, які вже були видані».

Також голова Комітету наголосила на тому, що Україна зараз опинилася у замкненому колі, де жодна вільна держава не готова надати нам сучасні танки, що працюють за стандартами НАТО: «Без цієї зброї дуже важко здійснювати деокупацію. Ми безмежно пишаємось нашими Збройними Силами, які просто зараз вражають весь світ, звільняючи Україну. Але ми також маємо усвідомлювати і втрати на цьому шляху та ціну цих перемог. Тому нам потрібна додаткова підтримка — лобіювання, захист, щоб ми, нарешті, могли вийти із цього замкненого кола». Іванна Климпуш-Цинцадзе впевнена, що настав час, нарешті, ухвалити політичне рішення про тренування українських пілотів винищувачів. «Я вірю, що ми дійдемо до тієї стадії, коли Україна зможе, нарешті, отримати літаки-винищувачі від НАТО. І я дуже сподіваюся, що ми як політики вільного світу зможемо гарантувати, що це відбудеться. Бо лише із залученням і підтримкою наших партнерів ми зможемо повністю звільнити свою землю і перемогти російську федерацію, а також зробити так, щоб вона більше ніколи не змогла почати нову війну проти будь-якої вільної країни», — підсумувала вона.