Головна > Текстові публікації
23 червня 2022, 17:40

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Ми маємо чим пишатися за останні вісім років, протягом яких трансформуємо свою країну»

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС та заступниця голови Комітету Марія Мезенцева взяли участь у дискусії про місце України у Європі, організованій Центром європейських реформ. У дискусії також взяли участь заступниця генерального директора з політики сусідства та переговорів про розширення ЄС Катаріна Матернова і гендиректорка Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції Наталія Форсюк.

Іванна Климпуш-Цинцадзе переконана, що перед тим, як визначати місце України у Європі  — варто чесно обговорити ті уроки, котрі має засвоїти європейська та євроатлантична спільнота. На її думку, і Північноатлантичний альянс, і європейська спільнота зробили кілька масштабних помилок, які призвели до нинішньої ситуації в Україні. НАТО зробив помилку у 2008-му, не надавши План дій щодо членства для України та Грузії. Європейська ж спільнота зробила помилку так слабко відреагувавши на напад росії на Грузію, а потім і на Україну у 2014 та анексію Криму.

Українці, за словами голови Комітету, уже давно доводять, що борються за свої цінності, що вони здатні боротися за те, у що вони вірять, і що вони цінують демократію не на словах. Вона впевнена, що рішення Європейської Ради, яке має бути ухвалене на саміті сьогодні-завтра буде ухвалене не лише тому, що Україна веде війну проти загарбника, але також і на основі заслуг: «Ми маємо чим пишатися за останні вісім років, протягом яких ми трансформуємо свою країну. Ті, хто спостерігав за нами, знають, скільки спротиву внутрішньо це викликало. Це нелегкі реформи, які уже були початі та проведені. Величезна відповідальність зараз — зробити так, щоб розпочаті перетворення і реформи тривали».

Іванна Климпуш-Цинцадзе навела результати соціологічного опитування Національного демократичного інституту США, які показують, що рівень підтримки демократії українцями під час війни зріс до 94%. Це безпрецедентно висока цифра. І це, за її словами, ще раз свідчить, що політики мають бути відповідальними: «Ми, як політики та ті, хто представляє український народ — маємо відповідати на його очікування».

Зараз, за словами голови Комітету, іде процес формування наступних кроків у напрямі євроінтеграції. Вона переконана, що наразі немає перешкод, які б завадили виконанню тих вимог, які вже озвучила Європейська Комісія, наприклад, призначення очільника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Це, за її словами, продемонструвало б відповідальність України. Іванна Климпуш-Цинцадзе заявила, що у подальшому наближенні до ЄС важливо збільшувати інституційну спроможність усіх органів влади. «Але також нам буде потрібне залучення, рельні зобов'язання з боку ЄС та щоденна активність у допомозі Україні завершити реформи і трансформації», — підсумувала голова Комітету.