Головна > Текстові публікації > Новини
10 травня 2022, 09:03

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Ця бензоколонка, яка вдає із себе державу, має бути позбавлена ресурсів, щоб більше ніколи ні з ким не воювати»

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС взяла участь у вебінарі Аспен-інституту «Український захист свободи».

Вона заявила, що повномасштабна війна росії проти України змінила світ, розділивши його на «нас» та «їх»: «Ми — це демократичний світ, цивілізація, люди, життя яких базується на справжніх цінностях, верховенстві права і свободах. Вони — це ті, хто зараз веде цю варварську війну на українській землі, хто несе хаос і руйнування, хто без розбору обстрілює міста і села, вбиває і ґвалтує наших людей, хто намагається стерти Україну, як державу, а українців як народ із мапи світу. Ми всі зараз робимо екзистенційний вибір — на чиєму ми боці — на боці зла чи обираємо протистояти злу і не дозволити йому рухатися далі».

Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила, що війна росії в Україні — це відповідальність не лише путіна, а всієї російської федерації. І ця війна не тільки проти України, а й проти всього вільного світу: «путін підтвердив, що оголосив війну усьому західному світу, тим цінностям, в які ми віримо та захищаємо. Як би росія не називалася — вона завжди продукує диктатуру і веде завойовницькі війни. Ми маємо засвоїти уроки минулого і зрозуміти, що політика замирення є небезпечною. Зараз усі ми маємо зрозуміти, що «Карфаген» має бути зруйнований».

Голова Комітету застерегла, що Захід не повинен втомитися від війни в Україні: «Коли хтось втомлюється від війни, як Захід це демонстрував протягом останніх восьми років, вдаючи, що цієї війни немає,— Росія розцінює це, як запрошення отримати більше. Тому ми маємо мобілізувати усі свої інтелектуальні ресурси, щоб переконати світ, що ця війна має закінчитися не просто перемогою України, а тотальною поразкою росії».

Іванна Климпуш-Цинцадзе занепокоєна заявами канцлера Німеччини Шольца, який сказав, що санкції проти росії не мають бути зняті до того, як буде підписано мирну угоду з росією. Вона переконана, що санкції з росії не можна знімати навіть після того, як рф підпише мирну угоду з Україною. Сама ж росія у тому вигляді, в якому є зараз, має бути зруйнована економічно: «Ця бензоколонка, яка вдає із себе державу, має бути позбавлена ресурсів, щоб більше ніколи не ні з ким не воювати».

Для України ж важливо зробити так, щоб використати нинішній шанс і повернулася у європейську сім’ю, до якої вона належить. Голова Комітету переконана, що Україна вже багато зробила для того, щоб отримати статус кандидата на вступ до ЄС: «Ми протягом років імплементували одну з найбільших Угод про асоціацію, яку ЄС будь-коли укладав з третіми країнами. Понад 60% зобов’язань за цією Угодою Україна вже виконала». Іванна Климпуш-Цинцадзе зазначила, що надання Україні статусу стане для українців світлом у кінці тунелю. Вона закликала експертів Аспен-інституту працювати зі скептично налаштованими європейськими урядами та політиками і бізнесом, щоб якнайшвидше переконати їх у необхідності надання Україні статусу кандидата на вступ до Євросоюзу