Головна > Текстові публікації
06 травня 2022, 16:57

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Росія має зазнати повної поразки у цій війні і бути ізольованою від світу»

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе разом із колегами-головами Комітетів ВР, а також головами делегацій у парламентських асамблеях зустрілися у Верховній Раді з представниками ініціативи «United for Ukraine». Ця ініціатива об’єднує європейських парламентарів та членів інших національних парламентів для підтримки України.

Учасники зустрічі обговорили ключові потреби України у війні проти росії. Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС заявила про неприпустимість дискурсу про те, що ця війна може тривати довго. На думку Іванни Климпуш-Цинцадзе, Україна з допомогою союзників має зробити все, щоби мобілізувати безпрецедентний ресурс для того, щоб якнайшвидше витурити ворога з української землі. І тут, перш за все, йдеться про важку зброю. Голова Комітету зазначила, що, частина західних політиків усвідомила важливість термінового надання Україні зброї і припинила болючі для нас дискусії про те, яку саме зброю надати — наступальну чи оборонну. Ці дискусії треба припиняти скрізь. «У нашому випадку будь-яка зброя є оборонною, навіть якщо нам доведеться наступати для того, щоби звільнити свою землю», — заявила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Вона наголосила на тому, що вже зараз світова спільнота має замислитись над тим, з якою росією вона матиме справу після війни. І тут важливо усвідомити, що потрібна не просто перемога України, а цілковита поразка росії, аж до можливої зміни формату цієї держави. Світ повинен буде переглянути структуру міжнародних організацій із тим, щоб росія була повністю ізольована від демократичної спільноти, без можливості скасування проти неї санкцій. російська федерація має постати перед трибуналом за всі тяжкі злочини, які вона вчинила проти людяності в Україні.

Голова Комітету подякувала тим депутатам, парламенти яких уже ухвалили постанови про визнання війни росії в Україні геноцидом проти українського народу. Це вже зробили Естонія, Латвія, Польща та Канада. Усіх інших колег Іванна Климпуш-Цинцадзе закликала працювати зі своїми парламентами, щоб визнати війну рф в Україні геноцидом. Україна, за словами голови Комітету, готова надати перелік тих злочинів і звірств, які росія вчинила та продовжує вчиняти на нашій землі – для тих депутатів, які потребують додаткових аргументів.

Голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв поінформував учасників зустрічі про нещодавні звернення трьох Комітетів Верховної Ради — Комітету з питань інтеграції України до Європейського Союзу, з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва та з питань гуманітарної та інформаційної політики. Вони напрацювали та ухвалили пропозиції як до органів влади в Україні, так і до парламентів інших країн, а також до міжнародних організацій щодо того, як протистояти інформаційним загрозам з боку росії. Ці конкретні пропозиції, сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе учасникам зустрічі, українська сторона може надіслати партнерам, і кожна країна може взяти за основу для конкретних кроків із протидії російській пропаганді.

У зустрічі з представниками ініціативи «United for Ukraine» також взяли участь: голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв, голова Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко, голова Комітету з питань прав людини Дмитро Лубінець, співголова ПКА Вадим Галайчук, Голова Парламентської делегації України в Парламентській асамблеї НАТО Єгор Чернєв та заступниця голови Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Мар’яна Безугла.