Головна > Текстові публікації
06 січня 2022, 10:14

Жозеп Боррель: «Без безпеки України немає безпеки в Європі»

Високий представник Євросоюзу Жозеп Боррель відвідав Україну. Це перший візит головного дипломата ЄС на Донбас від початку війни в Україні. Напередодні поїздки до Станиці Луганської Жозеп Боррель написав у Twitter: «На тлі нарощування РФ військової сили моєю ціллю є показати підтримку ЄС суверенітету, територіальної цілісності, обговорити послідовні зусилля з продовження реформ, що є ключовим для стійкості».

Після повернення із Луганщини Жозеп Боррель сказав,  що побачив наслідки драматичного конфлікту, який триває майже вісім років: «Цей конфлікт кардинально змінив життя людей. Ми бачимо багато зруйнованих доль. Ми бачимо, що сім’ї розділені по обидва боки лінії зіткнення та є перешкоди для доступу до базових послуг, життя та роботи».

Високий представник заявив, що Європейський Союз є найнадійнішим партнером України: «Ми надаємо політичну, фінансову та економічну підтримку, понад 17 мільярдів євро з моменту захоплення Криму Росією. Наша Угода про асоціацію є найбільш повною угодою, яку Європейський Союз має з будь-якою іншою третьою країною світу».

Жозеп Боррель ще раз підтвердив повну підтримку Європейським Союзом незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України: «Наш головний інтерес, стурбованість і мета – спробувати знизити напругу за допомогою цих та інших переговорів, які будуть після цього, а також через тверді позиції щодо підтримки України». Головний дипломат ЄС, водночас, переконаний, що зусилля з деескалації мають супроводжуватися твердою позицією про те, що будь-яка військова агресія проти України матиме великі наслідки та серйозну ціну. Він повідомив, що Євросоюз координує свою роботу зі Сполученими Штатами, НАТО та іншими союзниками, щоб працювати над деескалацією та реалізацією Мінських угод.

Високий представник ЄС також нагадав, що будь-які переговори про європейську та українську безпеку мають включати Європейський Союз та Україну: «Ми живемо не в ялтинські часи. Розмежування сфер впливу двома великими державами не повинно відбуватися у 2022 році. Безпека Європи і безпека в Україні – тому що Україна є частиною Європи – це те, що в першу чергу стосується українців, і європейців».

Через нарощування військової міці Росії на кордоні з Україною 7 січня на позачергове засідання на рівні глав МЗС збереться Північноатлантична рада.

10 січня заплановано засідання Комісії Україна-НАТО. Цього ж дня мають відбутися  переговори США з Росією на платформі Стратегічного діалогу з безпеки. А 12 січня, заплановане проведення Ради Росія-НАТО, яку очільник Альянсу скликав після висунення Кремлем так званих «гарантій безпеки» і вимоги нерозширення НАТО.

Фото @JosepBorrellF