Головна > Текстові публікації > Новини
04 січня 2022, 10:05

Єврокомісія представила глобальну стратегію інвестицій у інфраструктуру з бюджетом у 300 мільярдів євро

Європейська комісія оголосила про старт Global Gateway — нової європейської стратегії для посилення чистих і безпечних зв’язків у цифровій сфері, а також енергетиці, транспорті, системах охорони здоров’я, освіти та у сфері наукових досліджень у всьому світі. «Ця система сприятиме побудові стійкої та надійної інфраструктури, яка працюватиме для людей і планети, для вирішення найнагальніших глобальних проблем: від зміни клімату та захисту довкілля до покращення безпеки охорони здоров’я та підвищення конкурентоспроможності і глобальних ланцюгів постачань», — йдеться у повідомленні Єврокомісії. Global Gateway має на меті мобілізувати до 300 мільярдів євро інвестицій у період з 2021 по 2027 роки.

 

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн сказала: «COVID-19 показав, наскільки взаємопов’язаний світ, у якому ми живемо. У рамках нашого глобального відновлення ми хочемо змінити спосіб з’єднання світу задля кращого розвитку. Європейська модель – це інвестування як у жорстку, так і в м’яку інфраструктуру, у сталі інвестиції в цифрові технології, клімат та енергетику, транспорт, охорону здоров’я, освіту та дослідження, а також у дружнє середовище, яке гарантує рівні умови. Ми підтримуватимемо розумні інвестиції в якісну інфраструктуру, дотримуючись найвищих соціальних та екологічних стандартів, відповідно до демократичних цінностей ЄС та міжнародних норм і стандартів. Стратегія Global Gateway є зразком того, як Європа може будувати більш стійкі зв’язки зі світом».

 

Верховний представник із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель вважає: «Сильніша Європа у світі означає рішучу взаємодію з нашими партнерами, що твердо ґрунтується на наших основних принципах. Створенням Global Gateway ми підтверджуємо наше бачення розвитку мережі зв’язків, яка має ґрунтуватися на міжнародно прийнятих стандартах та правилах, щоб забезпечити рівні умови».

 

«Інфраструктура Global Gateway спрямована на збільшення інвестицій, що поширюють демократичні цінності та високі стандарти, належне врядування та прозорість, рівноправні партнерства, зелену, чисту, безпечну інфраструктуру та стимулюють інвестиції у приватний сектор», — вказано у повідомленні Європейської комісії. 

 

Європейський фонд сталого розвитку+ (EFSD+) надасть до 135 мільярдів євро на гарантовані інвестиції в інфраструктурні проєкти у період з 2021 по 2027 рік, до 18 мільярдів євро буде надано у вигляді грантів з бюджету ЄС та європейських фінансових установ, європейські фінансові установи мають до 145 млрд євро запланованих обсягів інвестицій.

 

Крім того, до основного набору фінансових інструментів, ЄС вивчає можливість створення Європейського експортного кредитного механізму, щоб доповнити існуючі угоди про експортне кредитування на рівні держав-членів і збільшити потенціал ЄС у цій сфері.

 

«Global Gateway інвестуватиме в міжнародну стабільність та співпрацю і продемонструє, як демократичні цінності пропонують впевненість і справедливість для інвесторів, стабільність для партнерів і довгострокові вигоди для людей по всьому світу», — йдеться у повідомленні Єврокомісії.

 

Комісар з питань сусідства та розширення Олівер Варгеї навів кілька прикладів того, які плани в рамках стратегії Global Gateway ЄС має реалізувати в країнах сусідства.

 

Для Західних Балкан передбачено інвестиційний пакет у розмірі майже 30 мільярдів євро (третина ВВП регіону) – у вигляді грантів та позик протягом наступних семи років. Цей план включає залізничне та автомобільне транспортне сполучення, яке з’єднає всі столиці регіону між собою та з ЄС. А завдяки новій енергетичній мережі планують відмовитися від вугілля як основного джерела енергії.

 

Для Східного партнерства, до якого входить і Україна, буде мобілізовано 17 мільярдів євро інвестицій. Вони будуть спрямовані на проєкти цифрового зв’язку, такі як прокладання оптоволоконного кабелю під Чорним морем, електричного кабелю, що з’єднує Грузію та Кавказ з ЄС та розвиток інфраструктури високошвидкісного широкосмугового інтернету.

 

Олівер Варгеї додав: «Глобальний зв’язок для ЄС починається з його сусідства. Економічні та інвестиційні плани, які ми нещодавно запустили для Західних Балкан, Східного та Південного сусідства, всі побудовані на зв’язку — зв’язку з Європою, всередині цих регіонів. Розроблені у тісній співпраці з нашими партнерами, ці плани почнуть реалізовуватися в рамках стратегії Global Gateway в наших сусідніх регіонах».