Головна > Текстові публікації > Новини
19 листопада 2021, 12:07

Комітет ухвалив висновок щодо законопроєкту, який регулює використання ГМО в Україні

Комітет з питань інтеграції України до ЄС розглянув проєкт Закону №5839 про державне регулювання генетично-інженерної діяльності та державний контроль за обігом генетично модифікованих організмів і генетично модифікованої продукції для забезпечення продовольчої безпеки.

Документ пропонує удосконалити систему оцінювання ризиків ГМО щодо можливого впливу на здоров’я людини та на довкілля, змінити механізми держреєстрації, удосконалити вимоги до маркування ГМ-продукції та правила щодо її простежуваності, а також посилити державний контроль у сфері поводження з ГМО.

Автори законопроєкту зазначають, що законодавство України у цій сфері є застарілим та не містить дієвих механізмів регулювання. Це, зі свого боку, створює передумови для нелегального використання незареєстрованої генетично модифікованої продукції в Україні.

Проєкт Закону №5839 пропонує:
  • розмежувати повноваження органів державної влади, щоб усунути дублювання функцій у сфері поводження з ГМО;
  • удосконалити систему оцінювання ризиків генетично модифікованих організмів щодо їхнього впливу на здоров’я людини та довкілля;
  • запровадити європейські механізми державної реєстрації ГМО;
  • удосконалити вимоги до маркування ГМ-продукції та запровадити правила щодо її простежуваності;
  • посилити державний контроль у сфері поводження з ГМО, а також встановити відповідальність за порушення законодавства у цій сфері.
  • Законопроєкт має на меті імплементувати в українське законодавство 8 актів права Європейського Союзу.
Комітет ухвалив висновок, що законопроєкт не суперечить праву ЄС, але потребує доопрацювання з метою більш повного і збалансованого врахування норм Директиви 2001/18/ЄС. Експертний висновок щодо законопроєкту №5839 підготовлений в межах проєкту Фонду «Відродження», який реалізовує ГО «Євроатлантичний курс».