Головна > Текстові публікації
16 листопада 2021, 09:10

#НаОпрацюванні Комітету проєкт закону, який пропонує заборонити комерційний переток електроенергії з Білорусі

Комітет з питань інтеграції України до ЄС опрацьовує проєкт Закону №5633 про внесення змін до Закону України «Про ринок електричної енергії» (щодо заборони комерційного перетоку електричної енергії з Республіки Білорусь). Його співавторами є понад двадцять народних депутатів. У пояснювальній записці до законопроєкту автори зазначають, що режим самопроголошеного президента Білорусі Александра Лукашенка вкотре нагадує про жорстокість, впевненість у безкарності та готовність іти на все, щоб утриматися біля керма.

Міністри закордонних справ країн Європейського союзу напередодні затвердили критерії нових санкцій щодо осіб і організацій, пов'язаних зі створенням міграційної кризи на кордоні Білорусі та Польщі. Під санкції можуть потрапити глава МЗС Білорусі Володимир Макей та білоруська авіакомпанія «Белавіа», а також головний аеропорт країни. ЄС також розглядає шостий санкційний пакет, який може включати наказ для фірм ЄС про припинення постачання до національного аеропорту Мінська.

Україна, на думку авторів законопроєкту №5633, має приєднатися до заходів ЄС. Це, як вказано у пояснювальній записці, вимагає не лише запровадження персональних санкцій, але потребує також заходів щодо припинення взаємодії з державним сектором та підприємствами Білорусі, в першу чергу заборони закупівлі електроенергії з цієї країни. Це буде не лише політично виваженим рішенням, але й убезпечить енергетичний ринок України, — вважають автори законопроєкту. Вони додають, що про можливість обходитися без електричної енергії з Білорусі заявила Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), яка 26 травня 2021 року проголосувала за призупинення імпорту електроенергії з Білорусі та Росії до 1 жовтня 2021 року. Але таке рішення НКРЕКП є лише напівмірою, бо дозволяє в будь-який момент повернутися до імпорту електричної енергії з Білорусі та Росії. Відтак, переконані ініціатори проєкту Закону №5633, питання заборони імпорту з Білорусі та Росії потребує вирішення на законодавчому рівні.

Що пропонує законопроєкт №5633?

Законопроєкт пропонує заборонити комерційний переток електричної енергії з Республіки Білорусь, а також заборонити здійснення комерційних перетоків електричної енергії, що походить з Республіки Білорусь, через треті держави.

Висновок щодо того, чи відповідають положення законопроєкту праву ЄС Комітет оприлюднить на засіданні 17 листопада.