Головна > Текстові публікації
13 вересня 2021, 11:08

ЦНАП в Україні 9 років: як ЄС допомагає створювати належні Центри адмінпослуг

 Мережі Центрів надання адміністративних послуг в Україні виповнюється 9 років. За цей час Україна, за підтримки міжнародних партнерів, в тому числі ЄС, змогла змінити стиль і якість надання державних адмінпослуг. А українці — своє ставлення до отримання таких послуг. Довгі черги та небажання спілкуватися з державою задля потрібної довідки, змінилися на сучасний, відкритий та швидкий процес отримання документів, в тому числі онлайн. Мережа ЦНАП сьогодні — це: 
  • 2,3 тис. точок доступу до адмінпослуг;
  • понад 900 ЦНАПів та Дія Центрів;
  • 15 тисяч працівників ЦНАП;
  • послуги з 13 сфер життя.

Важливу роль у цій трансформації відіграла Програма Європейського Союзу «U-LEAD з Європою», яка працювала в Україні протягом п’яти років. Команда надавала комплексну допомогу громадам у створенні ЦНАП. Ця допомога включала навчання, інституційну підтримку, придбання меблів, техніки, програмного забезпечення, інформаційну систему «Вулик», спеціальні види допомоги – електронну систему керування чергою та мобільні ЦНАП. 

 

«Доступ до державних послуг у сучасному, цифровому та прозорому форматі є вирішальним для якості життя та привабливості громад. Тому я пишаюся тим, що за підтримки програми U-LEAD, яка фінансується ЄС, у 484 громадах відкрились Центри надання адміністративних послуг. Належні ЦНАП, вільні від корупції, сприятимуть зміцненню довіри до місцевої влади та створять позитивне середовище для міцної місцевої демократії, розширення можливостей мешканців та процвітання громад», – заявив (https://bit.ly/3DNorZL) Ксав’є Камю, керівник відділу програм зовнішньої допомоги «Належне управління та верховенство права» Представництва ЄС в Україні. 

 

За 5 років роботи в Україні Програма ЄС «U-LEAD з Європою» допомогла створити у у 484 Центри надання адміністративних послуг разом із 816 територіальними підрозділами, віддаленими робочими місцями адміністраторів та мобільними офісами. 11,9 мільйонів мешканців громад отримали доступ до високоякісних адміністративних послуг. Більше 11 000 працівників ЦНАП та органів місцевого самоврядування пройшли навчання із підвищення кваліфікації в рамках роботи Програми з 2017 по 2021 роки. Експерти розробили та випробували методологічний пакет підтримки для створення у громаді належних центрів, вільних від дискримінації та доступних для кожного українця та українки. Було створено три онлайн-курси для всіх, хто бажає вдосконалити свої навички у сфері адмінпослуг. Три енергоефективних Центри були побудовані «з нуля» за підтримки Програми у Миколаївській громаді на Сумщині, Полонській громаді на Хмельниччині та Новосанжарській громаді на Полтавщині. «U-LEAD з Європою» також розробила та запустила дві ІТ-системи для оптимізації надання послуг від держави та оптимізації роботи ЦНАП – «Трембіта» та «Вулик». Ці системи офіційно передані та управляються урядом України. 

 

«U-LEAD з Європою» є міжнародною програмою, яка фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами: Німеччиною, Швецією, Польщею, Данією, Естонією та Словенією. На сайті Програми «U-LEAD з Європою» доступний https://tsnap.ulead.org.ua/news/metodologichnyj-paket-pidtrymky-dlya-tsnap-programy-u-lead-z-yevropoyu/ безкоштовний комплексний методологічний пакет підтримки, розроблений експертами Програми «U-LEAD з Європою» для працівників ЦНАП та всіх, хто хоче створити чи модернізувати центри надання адміністративних послуг. До пакету входять: посібники, розроблені Програмою, зокрема про те, як створити незалежний від корупції ЦНАП; найкращі практики та поради щодо створення енергоефективних ЦНАП; тренінгові програми для персоналу та онлайн-курси. Заходьте за посиланням, завантажуйте та користуйтеся.