Головна > Текстові публікації > Новини
09 червня 2021, 13:54

Комітет із питань інтеграції України до ЄС підтримав антидискримінаційний законопроєкт

На засіданні 9 червня Комітет із питань інтеграції України до ЄС розглянув проєкт Закону №5488 про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо боротьби з проявами дискримінації. Документ, зокрема, передбачає відповідальність за публічні заклики до насильства на ґрунті нетерпимості, інші умисні дії, спрямовані на розпалювання ворожнечі, а також за ті самі дії, учинені службовою особою з використанням службового становища. За висновком Комітету, документ не суперечить міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції.

Не суперечать праву ЄС, за висновком Комітету, також такі проєкти законів:

Законопроєкт №5120 про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з ратифікацією Конвенції про угоди про вибір суду. Документ не суперечить міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції.

Проєкт Закону №5485 щодо питання реагування, запобігання та протидії проявам дискримінації за ознакою статі та сексуальних домагань серед військовослужбовців. Проєкт розроблено на виконання пункту 5 Протокольного рішення від 30.10.2020 за результатами наради з нагоди 20-ї річниці Резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки. Мир. Безпека» щодо реінтеграції жінок-ветеранів війни. Документ не суперечить цілям Угоди про асоціацію, праву ЄС та зобов’язанням України у рамках Ради Європи.

Проєкт Закону №5447 про внесення змін до деяких законів України щодо адаптації законодавства до вимог Директиви Європейського Парламенту і Ради 2014/40/ЄС щодо охорони здоров'я населення від шкідливого впливу тютюну. Положення проєкту Закону не суперечать цілям Угоди про асоціацію, проте потребують доопрацювання з метою їхнього приведення у відповідність з вимогами Директиви 2014/40/ЄС Європейського Парламенту та Ради  від 3 квітня 2014 року.

Законопроєкт №5302 про внесення змін до Закону України «Про мисливське господарство та полювання». Проєкт пропонує виключити вовка зі списку шкідників, а також заборонити винищувати безпритульних котів та виключити їх із переліку «шкідливих тварин». Проєкт Закону не суперечить цілям Угоди про асоціацію та міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері захисту і охорони дикої фауни.

Проєкт Закону №4616 щодо забезпечення споживачів (платників) інформацією з електронних розрахункових документів. Проєкт пропонує створити законодавчу базу для отримання електронних чеків під час розрахунків, замість паперових. Документ потребує доопрацювання, зокрема, з метою усунення правової невизначеності, як це передбачено в статті 282 Угоди про асоціацію.

Проєкт Закону №5227 щодо сприяння розвитку сфери вирощування енергетичних рослин. Законопроєкт пропонує започаткувати державну підтримку вирощування енергетичних рослин. Документ не суперечить праву Європейського Союзу та Угоді про асоціацію. Водночас, відповідно до Додатку ХХVII-A Угоди про асоціацію Україна зобов’язана провести консультації з Єврокомісією щодо сумісності проєкту з відповідними положеннями права ЄС. Тому необхідно відтермінувати розгляд законопроєкту до отримання відповідного висновку Європейської Комісії. Комітет також вирішив звернутися до Уряду, щоб отримати консолідовану позицію щодо згаданого законопроєкту.

Проєкт Закону №5263 про внесення змін до Закону України «Про пріоритетність соціального розвитку села та агропромислового комплексу в народному господарстві». Не суперечить праву Європейського Союзу та Угоді про асоціацію.

Таким, що суперечить міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції, Комітет назвав проєкт Закону №5332 щодо вимог до керівників державних підприємств та членів виконавчих органів господарських товариств, у статутному капіталі яких понад 50 відсотків акцій належать державі. До керівників таких підприємств проєкт №5332 закріплює вимогу, що вони мають бути громадянин України, не мають права мати громадянство (підданство) інших країн, а також мусять володіти державною мовою. Документ суперечить міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та потребує доопрацювання з метою приведення у відповідність до положень Керівних принципів ОЕСР щодо корпоративного управління на підприємствах державної форми власності.

Комітет також ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України ухвалити за основу та в цілому проєкт Закону №0099 про ратифікацію Протоколів, що стосуються зміни Конвенції про міжнародну цивільну авіацію.