Головна > Текстові публікації > Новини
07 квітня 2021, 13:56

Комітет заслухав звіт про виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС у сфері телекомунікаційних, поштових та кур'єрських послуг

На засіданні 7 квітня Комітет з питань інтеграції України до ЄС заслухав звіти представників  Міністерства інфраструктури України, Міністерства цифрової трансформації, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв`язку та інформатизації, а також Проєкту ЄС-ПРООН з парламентської реформи. Представники цих установ надали інформацію про те, як Україна виконує свої зобов’язання за Угодою про асоціацію у сфері телекомунікаційних, поштових та кур'єрських послуг.


Співпраця України та ЄС у цій сфері має допомогти Україні інтегруватися у внутрішній ринок таких послуг в ЄС. Однак, щоб досягти цього, за Угодою про асоціацію, Україна має спершу привести своє законодавство у сфері телекомунікаційних, поштових та кур'єрських послуг у відповідність із правом Європейського Союзу. 

Якщо це буде успішно реалізовано — Україна зможе отримати взаємний «режим внутрішнього ринку» для поштових послуг. 

Що означає режим внутрішнього ринку?

Це відсутність будь-яких обмежень свободи заснування юридичних осіб ЄС або України на території будь-якої з них, — йдеться у аналітичному звіті. Тобто фактично компанії отримають право надавати свої послуги на території іншої сторони. На практиці це означає, що для поштового сектору скасують ліцензування у цій сфері, крім ліцензування універсальних послуг. Поки що українські підприємства напряму на європейському ринку не працюють. Вони підписують угоди про співпрацю з європейськими операторами, за якими кожна сторона надає поштові послуги на території своєї країни.

Ринок послуг поштового зв’язку має важливе значення, бо з урахуванням вигідного географічного розташування Україна може отримати перспективний ринок транзитера поштової логістики для країн Європейського Союзу. 

На сьогодні найбільшим поштовим оператором України є «Укрпошта». Великими поштовими операторами також є «Нова пошта» та «Meest Express». «Укрпошта» є лідером з відправки листів (90,6% ринку), а «Нова пошта» — з відправки посилок (60-70% ринку). 

Інтеграція до європейського ринку поштових послуг означає не лише доступ українських компаній до ринку ЄС, але й більш вільний доступ європейських компаній до внутрішнього ринку України, отже, зростання конкуренції на ньому для українських компаній.

Проєкт ЄС-ПРООН з парламентської реформи на запит Комітету з питань інтеграції України до ЄС провів аналіз виконання Україною своїх зобов’язань за Угодою у сфері телекомунікаційних, поштових та кур'єрських послуг. За даними цього аналізу, Україна у згаданій сфері на сьогодні імплементувала лише три директиви Європейського Союзу у своє законодавство. Одну з цих директив уже скасовано в ЄС. Імплементувати потрібно ще 8 актів права Євросоюзу. У Верховній Раді з цією метою зареєстровано такі проєкти законів: 

  • №4066 «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектру та надання послуг поштового зв’язку України» від 07.09.2020 року.
  • №4353 «Про поштовий зв’язок» від 10.11.2020 року. 
  • №4354 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності в галузі поштового зв’язку» від 10.11.2020 року.

У Міністерстві цифрової трансформації України переконані, що законопроєкт №4066, який зараз на розгляді Верховної Ради треба розглянути якнайшвидше. Його ухвалення дасть змогу наблизити законодавство України у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектру та надання послуг поштового зв’язку до європейського та створить правове поле для важливих змін у цій сфері.