Головна > Текстові публікації > Новини
04 лютого 2021, 14:42

Успіх євроінтеграції залежить від взаємодії різних гілок влади

Про це Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС заявила на засіданні Комісії з питань координації виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Іванна Климпуш-Цинцадзе висловила сподівання, що результати роботи цієї Комісії будуть відчутні в найближчому майбутньому, особливо в частині ініціативності законопроєктної роботи Уряду. Голова Комітету переконана, що успіх євроінтеграції залежить і від злагодженості, і взаємодії різних гілок влади. А ця взаємодія, на її думку, поки кульгає. «Протягом кількох місяців очолюваний мною Комітет ВР з питань інтеграції України до ЄС звертається до Уряду з проханням отримати інформацію про те, з якою концепцією КМУ підходить до перемовин з ЄС щодо перегляду Угоди про асоціацію. На жаль, поки безрезультатно. Це при тому, що вже чуємо про очікуваний юридичний старт цих перемовин зі стороною ЄС», — заявила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Хронічною, за словами Голови Комітету, стала проблема, коли урядові законопроєкти надходять до Парламенту без порівняльних таблиць відповідності праву ЄС і оцінки впливу на соціально-економічну ситуацію. Комітет з питань інтеграції України до ЄС з десятьма співробітниками секретаріату не може і не повинен заміняти собою урядові структури в цій роботі — переконана Іванна Климпуш-Цинцадзе. Вона також звернула увагу на якість підготовки урядово-парламентської дорожньої карти виконання Угоди. Дорожня карта, яка була нібито подана від Уряду торік, і в якій містилося 23 законопроєкти, — 2 з них прямо суперечили Угоді про асоціацію з ЄС, 3 були, взагалі, зняті з розгляду. Ці проєкти, водночас, мали негативні висновки Комітету з питань інтеграції України до ЄС.


«Якщо, справді, хочемо членства в ЄС, то на розгляд ВРУ не мають виноситися законопроєкти, які мають негативний висновок нашого Комітету», — заявила Іванна Климпуш-Цинцадзе. Вона також попросила в цьому підтримки урядовців, які, своєю чергою, будуть вести діалог з ЄС і відповідатимуть за такі рішення Верховної Ради.


Голова Комітету також підтримала ідею про розгляд євроінтеграційних законопроєктів у конкретний день сесійного тижня. Але наголосила, що підготовка цих рішень має відбуватися в чіткій взаємодії Уряду з Парламентом, зокрема, з євроінтеграційним та профільним комітетом.