Головна > Текстові публікації > Новини
09 листопада 2020, 11:49

Захистити права людей, що постраждали від домашнього насилля та злочинів на статевому ґрунті

У нас #НаОпрацюванні Комітету проєкт закону №4175, який пропонує внести зміни до Кримінального кодексу України з тим, щоб захистити жертв домашнього насилля та людей, що стали жервами злочинів проти їхньої статевої свободи.

За даними Єдиного звіту про кримінальні правопорушення, за перше півріччя 2020 року було обліковано 468 кримінальних правопорушень проти статевої свободи та статевої недоторканості осіб в Україні. При цьому, до суду були направлені лише 235, тобто приблизно половина з них.    За цей же період було зафіксовано 1498 правопорушень за статтею 1261 (домашнє насильство).  До суду також дійшли не всі — 1132 із заявлених, з яких з обвинувальним актом — 1125. Вчені-кримінологи переконані, що оприлюднені цифри неспівмірно нижчі від реальної кількості випадків домашнього насилля та злочинів проти статевої свободи. Частка прихованих кримінальних правопорушень  проти статевої свободи та статевої недоторканості людини в Україні складає понад 90% — переконані кримінологи.  І основні причини, чому потерпілі не повідомляють про вчинений проти них злочин — є сором, страх перед кривдниками, а також недовіра до правоохоронної системи. Автори проєкту переконані, що дуже часто при контакті зі співробітниками правоохоронних органів потерпілі можуть зазнавати ризику повторної психологічної травматизації, а також наразитися на ставлення, що порушує людську гідність. Ідеться, зокрема, про принизливі запитання слідчих або прокурора про обставини злочину.

Що пропонує проєкт №4175?


Автори проєкту №4175 пропонують доповнити Кримінальний процесуальний кодекс України нормами, які визначають особливості допиту потерпілого/ї щодо кримінальних правопорушень проти статевої свободи та статевої недоторканості особи і домашнього насильства, а саме:
•    проведення допиту потерпілого/ї має відбуватися особою тієї ж статі та за обов'язкової участі у такому допиті психолога і, за потреби, лікаря.
•    слідчі (розшукові) дії за участі потерпілого/ї мають відбуватися також за участі психолога або лікаря.

Ухвалення цього Закону, на думку авторів проєкту, допоможе захистити права людей, що постраждали від домашнього насилля чи стали жертвами злочинів проти їхньої статевої свободи. Цей закон — твердять автори — має забезпечити право на повагу до людської гідності, сприяти тому, щоб згадані злочини не замовчувалися та підвищити довіру до правоохоронної системи.

Чи відповідає проєкт праву ЄС та міжнародним зобов'язанням України за Угодою про асоціацію — Комітет оприлюднить свій висновок після опрацювання документу.