Головна > Текстові публікації > Новини
23 жовтня 2020, 09:45

Доступ до адміністративних послуг по всій Україні — як програма ЄС «U-Lead з Європою» допомагає громадам створювати ЦНАПи

490 сучасних центрів надання адміністративних послуг по всій Україні, 11 з них — мобільні: програма Європейського Союзу U-Lead з Європою з 2018 року працює над тим, щоб в Україні доступ до адміністративних послуг отримали усі громади, в тому числі у найвіддаленіших куточках. У рубриці #УспіхиУА сьогодні розповідаємо про те, як програма Європейського Союзу U-Lead з Європою допомагає відкривати ЦНАПи по всій Україні.

#УспіхиУА — рубрика про те, як українці на практиці реалізують Угоду про асоціацію і користуються можливостями співпраці з Європейським Союзом.

У місті Полонне, що на Хмельниччині Центр надання адміністративних послуг почав працювати у квітні 2018 року, повідомляє. На участь у проєкті програми «U-LEAD з Європою» Полонська громада подала заявку у 2016. Сучасну споруду зі скляними стінами, систему рекуперації повітря, енергоощадну систему опалення профінансувала програма ЄС. Благоустрій території облаштувала сама громада – на це з місцевого бюджету витратили 200 тисяч гривень. Зараз в центрі працює 12 адміністраторів, приміщення обладнано дитячим куточком та пандусами. За два роки роботи мешканці Полонської ОТГ отримали понад 55 тисяч послуг. Більше того — перелік послуг з часу відкриття у ЦНАПі також збільшили – із 167 до 199.

У Краснопільській ОТГ сучасний ЦНАП, створений за підтримки «U-LEAD з Європою» запрацював у листопаді минулого року. Керівництво сільської ради каже, що підготовку приміщення для ЦНАП  громада почала одразу після створення ОТГ, тоді ж подали заявку на участь у проєкті з покращення якості адмінпослуг. Однак, на початку створення ЦНАП Краснопільська громада не проходила за критеріями відбору програми, бо в проєкті брали участь ОТГ з населенням більше 5 тис осіб, тоді як населення Краснопільської ОТГ — 4300. Відтак, ремонт приміщення для ЦНАПу в ОТГ почали самотужки, але коли до громади приїхали представники програми, вони одразу погодились допомогти, адже у Краснопілці створили приміщення за всіма сучасними вимогами. «В ході реалізації ідеї з облаштування ЦНАП ми виконали всі вимоги міжнародних донорів, було важко, адже це високі стандарти. Всі працівники отримали відповідну кваліфікацію, і ось маємо результат», — каже Катерина Романенко, голова Краснопільської сільської ОТГ. Сьогодні ЦНАП Краснопільської ОТГ – це сучасний відкритий простір, забезпечений всіма зручностями для відвідувачів. Усі співробітники ЦНАП відвідали навчальні сесії з тематики адміністративних послуг, які організувала Програма «U-LEAD з Європою». Програма повністю забезпечила приміщення комп’ютерною технікою, обладнанням та меблями. Коштом ОТГ придбали робочу станцію з виготовлення закордонних паспортів та ID – карток. А ще громада уклала угоду про співпрацю із Державною міграційною службою у Вінницькій області, а також планує надавати послуги із правової допомоги мешканцям ОТГ.

У Новосанжарській ОТГ, що на Полтавщині, Програма ЄС «U-LEAD з Європою» тільки будує ЦНАП за шведським проєктом. На початку серпня було підписано Меморандум про співпрацю громади та Програми. Будівництво ЦНАП має завершитися до кінця 2020 року, а для відвідувачів ЦНАП почне працювати у лютому 2021 року. Вартість будівництва – майже 6,5 мільйонів гривень, з яких 20% фінансує громада у 2020 та 2021 роках. Крім того, Програма ЄС «U-LEAD з Європою» забезпечить новий ЦНАП меблями, технікою, електронною системою керування чергою, програмним забезпеченням, а також надасть інституційну підтримку у створенні спільного ЦНАП та навчанні працівників.
У новій будівлі ЦНАП буде облаштовано 11 робочих місць і будуть надаватися понад 150 послуг, включно з реєстрацією місця проживання, бізнесу, нерухомості, актів цивільного стану, послугами соціального характеру, пенсійними та іншими послугами, необхідними для мешканців громади та району. Також у ЦНАП буде передбачене місце для встановлення паспортної станції. Всі співробітники ЦНАП пройдуть навчання, розроблене шведсько-українськими експертами Програми «U-LEAD з Європою».
Сусанна Делланс, директор Програми «U-LEAD з Європою» від Sida (Шведське агентство міжнародного розвитку), зазначила: «Якісні та доступні послуги –  один із ключових критеріїв спроможності влади. Важливо, щоби послуги надавалися у комфортних умовах та у прозорому форматі». ЦНАП у Нових Санжарах – вже третій, який «U-LEAD з Європою» будує «з нуля» в Україні. І всі будівельні проєкти з максимальною деталізацією, необхідною для будівництва або адаптації будівлі, доступні для використання органами місцевого самоврядування. Водночас, найголовніше у ЦНАП – це послуги — переконані в Програмі «U-LEAD з Європою». Із 490 запланованих ЦНАПів програма допомогла відкрити вже 144. Стартували також 11 мобільних ЦНАПів. Завдяки цьому доступ до сучасних, якісних та вільних від корупції адміністративних послуг отримає понад 9,5 мільйонів українців.

Подати заявку на участь у Програмі «U-LEAD з Європою. Покращення якості надання адміністративних послуг для населення» можна за посиланням.